söndag, november 30

Rödvins- och rosmarindoftande seitanstek

Hoppas ni alla haft ett fint första adventsfirande. Det har vi. Julen i köket har smygstartat lite grand och mitt i stöket passade vi på att svänga ihop en härligt doftande seitanstek som har lite "rostbiffs-style". Ett bra, klassiskt recept på seitan hittar ni här. Men eftersom vi gillar att baka seitan mycket och ofta brukar vi göra halv sats och experimentera med olika ingredienser och texturer. En av våra favvovarianter är bakad i rödvin och rosmarin. Så här fixar du den:

Degen:
4 dl veteglutenmjöl
¾ dl siktat dinkelmjöl
1 msk bjäst
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin
1 ½ dl vatten
1 msk ajvar
1 msk soja
1 kapsyl rökarom
svartpeppar
Buljongen:
1 dl rött vin
1 dl vatten
½ ekologisk buljongtärning
1 tsk kallpressad olivolja
1 krm rosmarin
1 lagerblad

Blanda vetegluten, dinkelmjöl, bjäst, rosmarin, timjan och salt i en stor bunke. Hacka den gula löken och fräs den i oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken. Tillsätt rödvin, vatten, rökarom, soja och ajvar. Ta ett par tag med pepparkvarnen och låt puttra ihop ett par minuter. Mixa blandningen och låt den svalna något. Under tiden sätter du ugnen på 175 grader. Blanda ner vätskan i de torra ingredienserna och knåda ihop till en jämn fin deg. Ju mer du orkar knåda desto bättre blir resultatet. Lägg degen i en oljad ugnsfast form. Sväng ihop buljongen i en kastrull och låt koka ihop ett par minuter. Ös buljongen över steken och kör in den i mitten av ugnen. Baka i cirka 60 minuter och fördela buljongen över steken med jämna mellanrum. Efter en timme sänker du värmen till 150 grader och bakar steken cirka 30 minuter till. Låt vila en stund innan du börjar skära upp den. Därefter går den att servera som den är med exempelvis potatis, rödvinssås och haricot verts eller skära den till önskade bitar och ha den i alla möjliga maträtter. Lite som magi!

10 kommentarer:

UndergroundCooking sa...

Imponerande! Jag älskar själv att experimentera med seitan, att jag inte har tänkt på rödvin i såsen förut!

Jag har två frågor: Vilken nytta tycker ni att b-jästen gör i seitankött? Jag tycker varken att den gör till eller från och brukar därför skippa den.

Och så undrar jag om ni har något förvaringstips för liquid smoke? Jag stör mig så otroligt på lukten som sipprar ut. Jag stoppar flaskan i en plastpåse och tillsluter ordentligt. Inte ens det hjälper, den satans lukten letar sig ändå ut och marinerar hela kylskåpet.

Signe Rocklin sa...

Det där såg verkligen underbart gott ut! Måste ta och testa det ifall jag hittar glutenmjöl någonstans.

Den nya loggan är föresten skitsnygg. ^^

Veganbidraget sa...

UC: Vad kul, då får du testa rödvin nästa gång! Till dina frågor. Vi gillar den lite nötigt, "ostiga" tonen som bjästen tillför och icke att förglömma så addar man ju en hel del riktigt bra b-vitaminer och aminosyror genom att slänga med den. Men om man inte gillar smaken eller inte skulle råka ha de små flingrackarna hemma så går det ju självklart bra att utesluta dem.
När det gäller rökaromen så kan vi inte direkt erinra oss att vi har haft liknande problem. Vilket fabrikat använder du? Vi förvarar vår, av märket TryMe, i kylskåpet, är noga med att torka av flaskan efter användning och drar till korken rejält hårt. Men, tja, nu såhär års kan du ju kanske förvisa flaskstackarn ut på något fönsterbleck eller balkong om sådan finnes. Lycka till! ;)

Yamiko: Tack för pepp! :) Vi gillar också nya loggan som bara attan!
Vet inte var du håller hus men om du inte befinner dig i trakterna av Sthlm så kan du beställa vetegluten från Goodstores webshop. Typ 130 spänn för 1 kg som räcker riktigt länge.

Anonym sa...

Hej, inspirerande recept! Tack. Hur ska en dosera om en gör sin seitan från grunden?

Veganbidraget sa...

Jennu: Kul att du gillar receptet! På http://www.oxon.se/seitan/bake.htmlhittar du ett recept på seitan om du vill baka på traditionellt vis genom att tvätta vetemjöl själv. När man gör det är det ju lite svårare att piffa upp själva degen med lök, bjäst och grejer utan då får man lägga mer krut på själva buljongen som man bakar steken i. Men vill du ändå försöka köra på vårt recept fast på traditionellt vis så är en hyfsat kvalificerad gissning att du bör använda runt 1,5 liter vetemjöl till övriga ingredienser. Men som sagt är lite osäker. Lycka till!

Anonym sa...

Jag gjorde steken idag, jag är ganska nöjd med utseendet, doften och smaken, men konsistensen påminner lite väl mycket om skosula för att jag ska vara helt nöjd, framför allt i kanterna. Kanske grillade jag den lite för mycket, min ugn är ganska nyckfull. Men jag tror att det blir bättre med någon sås och så tillbehör till.

Veganbidraget sa...

Tuss: Kul att du testat och gillade smak och doft! Om konsistensen blir gummiaktig kan det bero på lite olika grejer typ för lite knådning eller för hög ojämn värme på ugnen. Men sedan är det ju förstås lite olika vad man gillar, vill man ha steken lite mer luftig kan man smula ner typ 100-150 gram fast tofu i degen. Så gör vi när vi gör seitanskinka till exempel. Vi tycker att vi fått till bättre och bättre knyck med åren på att få till schysst seitan. Det är lite av en ädel konst. ;) God jul och gott nytt!

JG_ sa...

Hej! Har provat att göra seitan på det "traditionella" sättet och det blev alldeles svampigt.. Blir det annorlunda om man använder vetegluten eller finns det nåt annat sätt man kan få själva konsistensen hårdare? Väldigt bra sida föresten!:)

Veganbidraget sa...

JG_: Ursäkta sent svar. Vi har faktiskt bara testat att göra seitan på det lite mer moderna viset och har aldrig varit med om att det blir svampigt. Så testa! En påse vetegluten kostar ca 120-130 spänn men räcker till att göra många "stekar". Lycka till! Och jättekul att du hittat till vår sida och uppskattar den. :)

Unknown sa...

Skulle det kunna funka att servera detta "kallskuret"? Eller borde det värmas innan det äts? Dvs efter att den har tillagats i ugnen..