tisdag, september 30

Rabiat mat: spaghetti all´arrabiata

Arrabiata är italienska för arg och “all´arrabiata” syftar på den heta touchen i såsen. Traditionellt brukar man toppa rätten med persilja, men i vår variant används ruccola för en ännu pepprigare ton. Det här är vad du behöver för att mätta en hungrig eller två mindre hungriga.

100-150 gram spaghetti
1 msk tomatpuré
1 solovitlök eller tre klyftor vanlig vitlök
1 rejäl knivsudd sambal oelek (alt. en halv finhackad röd chili)
1 msk kallpressad , pepprig oliv- eller rapsolja
1 gul lök
2-3 tomater, gärna plommontomater
1 krm råsocker
1 dl svarta bönor
1 näve ruccola
1 msk citronolja
flingsalt och nymalen peppar

Koka önskad mängd spaghetti. Fräs tomatpuré, pressad vitlök och sambal oelek. Vänd ner hackad gul lök, tomaterna skurna i mindre bitar samt råsocker och låt koka ihop 4-5 minuter. Ha i de väl avrunna svarta bönorna och värm på medelstark värme ytterligare ett par minuter. Blanda spaghettin, som så klart ska vara al dente, med såsen. Toppa med ruccola, ringla över citronolja och krydda med salt och nymalen svartpeppar efter smak. Mad fresh!

måndag, september 29

Varm syrlig morotssallad

3 morötter
2 msk varm ekologisk grönsaksbuljong
2 msk citronolja
3 msk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk hackad persilja
Salt och peppar

Skala och skär morötterna i tunna stavar. Förväll dem cirka 1 min i kokande ekologisk grönsaksbuljong. Häll av men spara 2 msk av buljongen och blanda med citronolja, vinäger, pressad vitlök och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Funkar som ett schysst syrligt och uppiggande tillbehör till det mesta.

fredag, september 26

Kamrater...

... välkomna in! Startskottet har gått. Här kan ni förhoppningsvis hitta matinspiration, recept och tips på bra vegangrejer. Ni kommer inte hitta beskrivningar av typen "festlig lammgryta", "gräddkokta kalvrullader" eller "kycklingfilé på italienskt vis". Våra knivar och kastruller är garanterat fria från ignorans. Inga kroppsvätskor. Ingen vävnad.

Väl mött!

/Veganbidraget

Äppelmarmelad med lime och chili

3-4 äpplen (cirka 400 gram)
2,5 dl råsocker
1 dl vatten
2 lime
1 röd chili
100 gram torkade aprikoser
1 krm muskot

Koka ihop socker och vatten i cirka 5 minuter. Under tiden det kokar skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Pressa saften ur limefrukterna och cesta skalet. Ta ut kärnorna ur chilin och strimla den fint. Hacka aprikoserna grovt. Vänd ner alltihop i sockerlagen, krydda med muskot och låt koka på medelvärme i cirka 20 minuter tills det är tjockt som marmelad.