torsdag, november 13

Mjölk=det flytande köttet

Att påstå att inmundigande av andra arters bröstmjölk är naturligt, ja rent av nödvändigt för människan, har ett kopiöst löjligt skimmer över sig. Men ändå är det just med ett sådant fånigt argument som den enorma mejeriindustrin fått tillgång till folks plånböcker. Med hjälp av en välfabricerad lögn i vilken man förvandlat mjölk till något snällt genom att visa upp "lyckliga" kor som promenerar runt i "Bregottfabriken" och gladeligen självmant GER sin mjölk till oss utan att samtidigt visa hur deras kalvar som de burit och fött fram skickas iväg med slaktbilen, ja och så småningom även de själva.

Ost är något som många hävdar är det "livsmedel" som gör att de inte kan/vill/orkar gå från laktovegetarisk kost till vegansk. Det är synd det, eftersom det är ett övervägande där egen kortvarig njutning ges större utrymme än andra varelsers liv. För hur man än försöker vrida till det: mjölk exploaterar, våldtar och dödar. Mjölk är helt enkelt det flytande köttet. Och på tal om det kan man passa på att läsa forskaren Per-Anders Svärds intressanta argumentering kring djurrättsligt hyckleri, sexuella övergrepp på djur och mjölkkonsumtion på hans blogg här. Kanske samtidigt som man konsumerar lite skön suffer-free Parmvegan-ost à la Veganbidraget på sin spaghetti? Det finns en variant, Parmazano, som säljs på butiker typ Goodstore. Men såhär enkelt svänger du ihop en egen som i allafall vi tycker blir mycket godare:

Parmveganost

1 dl osaltade cashewnötter
2 msk bjäst
2 tsk salt

Kör nötterna i en mixer till ett fint pulver. Mortla bjästen och saltet ordentligt och vänd ner. Blanda. Färdigt! Strö på pasta, pizza, lasagne eller vad du nu skulle ha strött bröstmjölksost på om du hade ätit det.

Ett annat tips om man är sugen på att göra lite mer avancerade ostprylar är att beställa The Ultimate Uncheese Cookbook till exempel här.

9 kommentarer:

Tuss sa...

Vad är bjäst och hur får jag tag på det?

Veganbidraget sa...

Tuss: Bjäst är en naturprodukt framställd ur näringsjäst som är sprängfylld med b-vitaminer och andra nyttigheter. Hälskostaffärer har den, oftast i en skrikgul påse för cirka 60 spänn.

Olivia sa...

You go! Jag tänker som du kring det här med mjölk.

Ps. The Ultimate Uncheese Cookbook är min bibel.

UndergroundCooking sa...

Här är ett tips till den som göra en variant på ert ostrecept. Det rekommenderas varmt!

http://vegweb.com/index.php?topic=7126.0

Anonym sa...

För att på ett lyckat vis ersätta mjölk så måste man hitta något som har motsvarande ämnen och smak.
Det enda sättet är att kemiskt framställa något liknande, eller att genmanipulera vissa grödor som i sin tur kan lösas upp i vätska för att bilda en bra ersättning, och genmanipulering av grödor och användandet av kemikalier är som ni alla vet ingen höjdare(Och det är bättre att döda en ko än att döda naturen.).

Veganbidraget sa...

Anonym: Tack för att du så kärvänligt ville ta dig tid att söka dig in på vår sida och dela med dig av dina "vetenskapliga" resonemang! Men kanske att du inte är så uppdaterad i vad en tämligen vanlig svensk livsmedelsbutik i dag har att erbjuda. Beror det månne på att du inte så ofta kommer ut och går omkring i världen, på grund av osteoporos orsakad av allt för mycken bröstmjölk avsedd för kalv? Och dessutom så är det precis avlivande av naturen vi håller på med när vi dödar kor. Ska man döda överhuvudtaget så bör man döda ignorans.
Bästa hälsningar,
vB

Anja sa...

Det är gott med lite senapspulver också i ostsurrogat tycker jag. Senapspulver och b-jäst i kombination blir faktiskt väldigt ostlikt i smaken. Sen finns det någon som använder finmalda dillfrön också, och jag har testat det, men jag vet inte riktigt. Man ska nog inte ta för mycket av det iallafall.

Och det där med att växtmjölk inte skulle smaka komjölk, och därför måste man dricka komjölk är ju ett otroligt logiskt felslut. Man kan lika gärna säga att komjölk inte smakar som växtmjölk och därför måste man dricka växtmjölk, för det är ju DEN smaken man vill ha. Det är ju bara en vanesak. När jag började dricka sojamjölk (och det var innan jag blev vegan för komjölk ÄR äckligt) så tyckte jag det smakade skumt. Men nu skulle jag aldrig kunna vara utan det. Sojamjölk är det bästa jag vet!

Sen en annan sak. I Morgan (vad han nu heter i efternamn)'s film "Supersize me", säger en expert att ost är beroendeframkallande för att ost innehåller morfin-liknande ämnen, vilket skulle kunna förklara mycket av varför "skräpmat" är beroendeframkallande, nästan all skräpmat innehåller ost. Men är det nån som har nån mer info om detta? Jag har letat men inte hittat.

Veganbidraget sa...

Anja: Vad roligt att du har hittat hit till oss! Välkommen! Vi har varit inne och kikat lite på din och uppskattar vad vi ser och läser där... Kul!
Javisst, senapspulver är nog superfint i "osten". Men vårt recept var mer tänkt som en bas som man sedan kan adda lite vad man har lust till, örtkryddor och dylikt.
När det gäller komjölk är det ju precis helt rätt resonerat. Det handlar om vana. Folk älskar att säga "njäj, det smakar inte riiiktigt som (vad det nu är för likdel/kroppsvätske-innehållande produkt de vant sig vid)" när man vill visa dem ett alternativ. Man tänker bara på första gången man testade oliver, vitlök, kaffe, eller nästan vad som helst. Håller med om att sojamjölk tog lite tid att vänja sig vid men nu är fantastiskt gott.
Och på tal om sjuka tillsatser: så ja. Det är inte alls omöjligt att multikonglomeratkapitalistvidrighetsföretagen proppar i till och med morfin-style i grejerna. Får ta och forska lite i just ost-tillsatser... Läste för övrigt ett intressant blogginlägg om E120 igår av en mamma som kämpar med sin sons ADHD-problematik på: http://blogg.aftonbladet.se/25039/perma/988777/
Peace out!

Anonym sa...

Jo, och sedan innehåller ju mjölk löpe också vilket man gör av kalvmage. Läste om det idag, kände mig chockad och lurad, har varit vegetarian i flera år och om jag visste vad löpe var skulle jag blivit vegan mycket tidigare. Sen tycker jag bara det känns konstigt att dricka mjölk som är till för kalvar... varför skulle människor dricka det liksom? Har bara varit vegan i kanske en vecka haha, fast vegetarian sen jag var sju år. Har du några tips och råd skulle jag bli väääldigt tacksam!