söndag, december 7

Julkryddade bidragsbullar

Genom åren har det trixats och mixats, svurits och svettats i vårt kök i försök att få fram perfekta "köttbullar" utan nöd och död. Det här är ett av de två resultat vi fastnat för. Skönt, lagom tuggmotstånd, lätta att rulla, jättebra att frysa plus att de får en fin stekyta utan att en endaste liten bulle faller sönder. Det här räcker till cirka 70-80 små fina bidragsbullar med kryddpeppar och kryddnejlika. Go julbord!

2 dl torr sojafärs
1 burk stora vita bönor
1 burk matvete av durum (Zeta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2-3 msk mörk kinesisk soja
1 msk ketchup
1 msk tomatpuré
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl kikärtsmjöl
ev. 2-3 msk sojamjöl
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk kryddpepparkorn
1 msk frysta provensalska örter
salt och svartpeppar

Blötlägg eller koka sojafärsen efter anvisning på paketet och pressa ur allt vatten ordentligt. Häll av och skölj de vita bönorna. Mixa dem släta. Kör även durummatveten en liten stund i mixern. Blanda sojafärs, bönsmet och mixat matvete i en stor bunke. Hacka den gula löken superfint och ha i den. Pressa i vitlök och tillsätt olivolja, soja, tomatpuré och ketchup. Mortla kryddpeppar och kryddnejlikor till fint pulver och rör ner. Häll i dinkelmjöl, kikärtsmjöl och eventuellt också ett par matskedar sojamjöl för extra fasthet. Arbeta ihop till en fast smet som det går att rulla fina bollar av. Smaka av smeten med örter, salt och ordentligt med nymald svartpeppar. Stek kryddbullarna i vegetabiliskt margarin så att de får fin färg runt om. Funkar fint att frysa och ta upp att steka lagom till jul.

2 kommentarer:

VeganAmanda sa...

jag tror jag kör de här köttbullarna i år. eller, en sats av mina tofubollar också. och så skippar jag nejlikan i de här, så kan jag frysa in och ha till efter jul också. finemang. tack!

Veganbidraget sa...

Varsågod Amanda! :)