onsdag, december 3

Rosendoftande shrikand med saffran och nötter

Från Indien kommer denna himmelskt aromatiska dessert. I sin non-veganversion baseras den på komjölksyoghurt. Här har vi veganiserat shrikanden genom att använda avrunnen sojayoghurt i kombination med fluffigt vispad havregrädde. Söt och kryddig med ett friskt intryck av rosenvatten blir den garanterat en succéavslutning på vilken julmiddag som helst. Och utan några ingredienser från djurriket är den en äkta "om mani padme hum"-dessert. En manifestation av empati, fred & kärlek.

2 ½ dl naturell sojayoghurt
1 ½ dl vispgrädde (Go green)
½ dl florsocker
2 msk rosenvatten
½ kuvert saffran (¼ gram)
1 tsk kardemummakärnor
¾ dl sötmandlar
¾ dl skalade osaltade pistagenötter


Låt sojayoghurten rinna av i ett kaffefilter några timmar, eller ännu hellre över natten. Avrunnen blir det cirka 1 ½ dl kvar. Hacka mandlar och pistagenötter ganska grovt. Stöt saffran tillsammans med kardemummakärnor i en mortel. Häll i rosenvattnet och rör runt så saffranet löser sig. Häll grädden i en bunke och tillsätt florsocker. Vispa till ganska hård konsistens. Vänd ner yoghurten, de hackade nötterna och det kryddade rosenvattnet. Blanda alltsammans väl och lägg upp i fina glas eller serveringsskålar. Låt stå någon timme i kylskåpet före servering. Garnera med grovhackade pistagenötter... och låt dig svepas iväg.

Inga kommentarer: