Jordärtskockor hamnar definitivt på Veganbidragets 10 i topp-lista över favoritlivsmedel. De näringsrika knölarna gör sig framförallt fint rostade ihop med andra rotsaker och i soppor. I den här enkla, sammetslena soppan med en fin ton av citrus och muskot, får skockorna sällskap av blomkål. Receptet räcker till 2-4 personer.
4-5 stora jordärtskockor
2 potatisar
½ blomkålshuvud
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
½ apelsin
½ citron
1 msk citronolja
ca 1 liter vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
½ dl havregrädde
2 msk finhackad persilja
1 knivsudd cayennepeppar
½ krm muskot
havssalt
Hacka schalottenlökarna fint. Skala och tärna potatis och jordärtskockor. Skölj blomkålen och fördela i små fina buketter. Hetta upp olja i en gryta. Fräs schalottenlöken ett par minuter. Tillsätt potatis och jortärtskockor och pressa i vitlöken. Häll på nästan allt vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka på medelvärme i ca 10-12 minuter. Tillsätt resten av vattnet, citronoljan samt saften från citron- och apelsinhalvan. Krydda med cayennepeppar och muskot. Lägg i blomkålsbuketterna. Låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Red därefter av soppan med grädden, tillsätt hackad persilja och ha kvar på värmen några minuter till. Smaka av med lite havssalt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Tack för svaret på no-egg frågan, ska ge mig ut på jakt snarast möjligt :)
Och jag håller med, jordärtskocka är alldeles underbart!
Skicka en kommentar