lördag, februari 7

Kiwisorbet för S.

En av världens godaste frukter måste vara kiwi. Det tyckte i varje fall en kille som betytt väldigt mycket för Veganbidraget. Han kunde skeda i sig hur många som helst på raken. Och han uttalade namnet på de små stickiga ljuvligheterna som ingen annan; fort och nästan lite ömt. "Kiwwi", sa han, med lååångt w. Ibland åt han dem till och med med skalet på fast han inte borde. Sedan några veckor bor han sorgligt nog inte här på jorden längre. Men om det finns en himmel så sitter han förmodligen på ett luddigt moln och dinglar med benen nu. Kanske betraktar han våra jordiska vedermödor, kisar för att undvika att få solen i ögonen, lutar sig tillbaks och svalkar sig med den här himmelska kiwisorbeten. Hoppas det. För det här är tillägnat honom.

6-7 kiwifrukter
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk rosenvatten
1 msk pressad citron
cestat skal från ½ citron
½ dl naturell sojayoghurt

Koka upp vatten och tillsätt socker. Värm tills sockret löst upp sig. Cesta citronskalet och hacka grovt. Vänd ner i sockerlagen tillsammans med citronsaft och rosenvatten. Låt svalna ordentligt i kylskåp. Gröp ur kiwifrukterna och mixa dem. Blanda med sockerlagen och tillsätt sojayoghurt. Kör i glassmaskin i ca 25 minuter eller tills det fått fin sorbet-konsistens. Har du ingen glassmaskin att tillgå så funkar det fint ändå även om det blir lite extrajobb plus tar längre tid. Frys då istället in kiwismeten i en skål ett par timmar tills den är halvfrusen. Kör sorbeten med elvisp och frys in igen. Upprepa proceduren en eller två gånger. Låt sorbeten stå i frysen över natten. Cirka en timme innan servering kan man skopa upp den i kulor på ett fat och ställa in i frysen för att få extra fast och fint resultat. Servera kiwisorbeten som den är eller med riktigt mörk chokladsås. Magnifikt gott!

4 kommentarer:

Fido sa...

Svårt att hålla hakan torr i detta nu!

Anonym sa...

Vattnar sig både i ögonen och i flabben!

Anonym sa...

finns det någonting man kan använda istället för rosenvatten?
jag vet inte ens vad det är för någonting!

Veganbidraget sa...

Anonym 2: Rosenvatten är precis vad det låter som: rosor som dragit i vatten. Du hittar det på välsorterade matbutiker. På Willys till exempel finns det.