måndag, mars 2

Fyra boktips från en sömnig bokrea!


"Reading is fundamental for the mental"
- Aceyalone

Det är inte bara viktigt att tänka på vad man äter, det är nästan minst lika viktigt att tänka på vad man läser. I helgen gav sig Veganbidraget ut för att spana in den lagom sömniga bokrean. Och det var bra det för vi lyckades vaska fram några riktiga guldkorn bland allt det myckna krafset. Bland fynden märks framförallt tre böcker avsedda för lite yngre människor än vi, samt en bok om det oersättliga fenomenet pizzan och dess fascinerande historia.

Boken Astons stenar är helt oemotståndlig både vad gäller text och bild. Den handlar om Aston som en dag börjar tycka synd om alla ensamma stenar som ligger överallt och fryser. Han bestämmer sig för att ta hand om dem allihop till sina föräldrars måttliga förtjusning. Illustrationerna är superfina med små viktiga detaljer som en pappa som stickar och vackra kajor som är med och reagerar på skeendena. Med boken följer också kortfilmen Astons stenar, utgiven av Folkets bio, vilken dock inte fullt ut kan mäta sig med boken. En bok för alla, som givit ut boken, känns det riktigt angeläget att stödja sedan borgarna förra året drog in deras statliga stöd. I drygt 30 år har En bok för alla drivits av ambitionen att ge ut kvalitetsböcker för både barn och vuxna som alla ska ha råd att köpa. Får se om de orkar fortsätta kämpa i blåblodig motvind...

Serietecknaren Emma AdBåges lilla pärla Femtikronorskrämen är en skön, lite småabsurd betraktelse om barns förhållande till pengar. Den handlar om Martina som en dag hittar fem guldtior i sin frukostkräm. Vad ska hon egentligen använda dem till funderar hon lite handfallet och ger sig ut på stan. Boken har mycket finurliga och detaljrika teckningar som får en att le så ögonen tåras.

Den grafiskt ursnygga La Pizza - Den sanna historien från Neapel har Veganbidraget gått och suktat efter en längre tid. Nu när boken var nedsatt till blyga 49 pix slog vi till. Här får man en resa genom pizzans historia i tid och rum - hur den gick från att vara fattigmansmat till de besuttnas modenyck, hur orginalet - och flera av de andra klassiska efterföljarna - inte alls ska ha ost (än mindre kött) på sig tvärt emot vad många svenne-pizzabagare verkar tro när de fnyser åt en då man beställer pizza utan ost. Något som aldrig sker i Italien. La pizza innehåller förutom fyndiga små texter och fina recept också oerhört vackra bilder (varav endast några få visar upp död) och är ett måste för varje pizza-slav!

Författaren Birgitta Stenberg har betytt mycket för många. Vad man kanske inte först och främst förknippar henne med är barnböcker. Hur som haver har hon i allafall skrivit ett helt gäng dylika. Och jättefina är de! Boken Billy och grisarna står numera i vår bokhylla. En liten bra bok om djurrättsaktivism för de minsta. Boken väcker många frågor om ickemänskliga djur - om deras förmåga att bli ledsna och känna smärta, deras rätt att finnas till på sina egna villkor - och den förmedlar ett klart och tydligt budskap om att man inte behöver äta kött ifall man inte vill. Boken handlar om Billy och hans kompis Lotta som åker och hälsar på Billys mormor i stan. Hon har räddat två grisar undan döden och numera bor de i ett litet hus på hennes innergård. Men det smyger runt två skumma typer som vill stjäla grisarna för elaka syften. Det sätter emellertid de små kloka aktivisterna Billy och Lotta stopp för. Bokens mest korkade argument står Lottas pappa för, nämligen det som alla lik-ätare drar fram när de ska försvara sin ovana. Här ett utdrag ur boken:

- Inte äter man väl grisar som är så fina, sa ett av skolbarnen.
- Jodå, sa Lotta. Bacon och fläskkotletter och korvar.
- Men man behöver inte äta dom, sa Billy. Inte om man inte vill.
- Billy har rätt, sa hans mormor. Själv äter jag bara grönsaker.
- Det skulle jag också göra om inte kött varit så gott, sa Lottas pappa. Revbenspjäll är min favorit.
Han tittade på grisarna på ett nytt sätt.
- Mmm, sa han. Revbenspjäll...

När det gäller annan litteratur som förmedlar vegetarianism/veganism och innehåller djurrättsbudskap vill vi varmt rekommendera er att kika in på Lilla Brunas bibliotek. Sidan drivs av journalisten och djurrättaren Mikael Mildén och har nyligen börjat uppdateras igen.

Inga kommentarer: