lördag, mars 7

Indisk blomkålscurry och tofufrikadeller med dill

Det indiska köket är en ständig inspirationskälla. Här har vi lagat en gryta, Kashmiri Gobi, som är husmanskost i norra Indien. Och lätt som en plätt är det: små fina blomkålsbuketter som får fräsa i en traditionell indisk kryddkombination och sedan kokas mjuka i en lök- och tomatsås. Vi valde att servera curryn med tofufrikadeller gjorda med dill, soltorkade tomater och cashewnötter. Denna kulinariska resa fulländades med en kall sås och krispig blandsallad. Mums+gott=kalasfint!

Tofufrikadeller med dill:
300 gram marinerad tofu
1 ½ dl cashewnötter
2 vitlöksklyftor
2 soltorkade tomater
1 msk rapsolja
1 ½ msk hackad dill
ströbröd till panering

salt

Mixa cashewnötter och drygt hälften av tofun tillsammans med vitlök, olja och soltorkade tomater. Därefter smulas resterande tofu ner. Tillsätt dill och smaka av med salt. Rör ihop till en fast smet och forma små biffar, ca 8 st. Vänd dem i ströbröd och stek i olja på medelvärme tills de fått fin yta.

Kashmiri Gobi:
1 litet blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 plommontomater

½ dl vatten
½ dl rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 krm ingefära
1 krm kardemumma
1 krm kanel
10 kryddnejlikor
1 krm råsocker
1 knivsudd cayennepeppar

1 liten handfull cashewnötter
1 liten handfull russin
salt

Ansa blomkålshuvudet och dela det i små fina buketter. Hacka löken fint och gör likadant med tomaterna. Mortla kryddnejlikor och blanda med övriga kryddor. Hetta upp rejält med olja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt kryddblandningen och lägg ner blomkålsbuketterna. Fräs dem i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt löken och glasa den ett par minuter. Därefter tillsätts tomater, pressad vitlök och vatten. Låt koka ihop tills blomkålen är mjuk men ändå har ett skönt tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt. Rosta cashewnötterna lätt i en panna utan fett. Rör ner dem tillsammans med russinen i grytan. Servera Kashmiri Gobin med tofufrikadeller tillverkade enligt ovan, sallad och en kall soyghurtsås.

Inga kommentarer: