6 medelstora potatisar
1 purjolök
3 schalottenlökar
1 msk vegetabiliskt margarin
1-2 msk rapsolja
1 ½ dl torrt vitt vin
5-6 dl vatten
1 kuvert saffran
1 knivsudd cayennepeppar
1 ekologisk buljongtärning
1 dl havregrädde
½ dl cashewnötter
½ tsk salt
½ tsk garam masala
Skala och tärna potatisarna i små fina tärningar. Skölj och skiva purjolöken tunt och hacka schalottenlökarna fint. Hetta upp margarin och olja i en kastrull. Ha i cayennepeppar och saffran som först stötts i mortel (för att smaken ska framträda tydligare) och hackad schalottenlök. Bryn lätt och vänd ner potatis och purjolök och låt allt få lite fin färg. Häll på 1 dl av vinet och låt ånga av en stund, häll därefter i vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt småputtra i cirka 15 minuter. Under tiden rostar du cashewnötterna i en stekpanna utan fett. Vänd därefter runt dem i salt och garam masala* (Tips! om du mortlar saltet först fäster det bättre). När potatisen i soppan mjuknat så häll i resten av vinet och havregrädden och värm ytterligare några minuter. Häll upp soppan i djupa skålar och garnera med finstrimlad purjo och rostade nötter.
* Garam betyder "het" och masala betyder "kryddblandning" på hindi.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar