tisdag, oktober 21

Butternut Squash-lasagne med smörslungad spenat

Har ni bekantat er med en Butternut Squash någongång?
Om inte så passa på att gör det nu så här års, för det är en väldigt trevlig bekantskap.

Namnet, Butternut Squash, är egentligen lite missvisande eftersom det inte rör sig om en squash (eller det vackrare italienska namnet zucchini) utan om en pumpa, en liten blekgul skapelse som tillhör sorten myskpumpor men som ser ut som en förväxt jordnöt. Innanmätet är fast och har en vacker orange färg. Kärnorna funkar att torka och rosta.

Så här års brukar Butternut Squashen dyka upp i affärerna (Coop är ett bra tips) och kostar runt 30-40 spänn kilot. Och den är ljuvligt god. Söt, nötig och lite smörig blir den en fin partner till spenat och pasta.
Så här bjuder vi på ett i Veganbidragets kök välbeprövat recept på en grymt god lasagne!





1 Butternut Squash, cirka 700 gram
1 knippe salladslök
6 vitlöksklyftor
450 gram bladspenat, fryst
75 gram vegetabiliskt margarin
1 msk rapsolja
5 dl sojamjölk
3 msk siktat dinkelmjöl
9-12 gröna lasagneplattor
4 skivor vegansk cheddar (Tofutti)
½ msk bjäst
2 msk hackad basilika, färsk eller fryst
½ tsk muskot
1 tsk råsocker
salt och svartpeppar

Tina spenaten. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur Butternut Squashen. Tärna den i små fina tärningar. Skölj och skär salladslöken i 1-2 cm stora bitar. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Fräs alltihop i lite rapsolja i en stor stekpanna tills butternuten mjuknat men inte blivit mosig, cirka 10 minuter. Pressa ur det mesta av vattnet i spenaten och slunga den i en sauteuse/wokpanna tillsammans med 25 gram margarin. Smaka av med lite salt, peppar och råsocker. Börja med bechamelsåsen genom att smälta 50 gram margarin i en kastrull och rör ut mjölet i det. Tillsätt långsamt sojamjölken och koka ihop på låg värme tills såsen tjocknat och mjölsmaken försvunnit. Smaka av med salt, peppar, ett uns råsocker och en dash muskot. Lägg ett lager lasagneplattor i en ugnsfast form och ovanpå dem Butternut-röran och hälften av bechamelen. Lägg på ett nytt lager plattor och på dem spenaten. Avsluta med plattor och resten av bechamelen. Toppa med cheddar, bjäst och basilika. Kör in i ugnen i cirka 30 minuter. Låt stå några minuter före servering så att alla lager hinner sätta sig ordentligt. Njut med en fräsch sallad!

Inga kommentarer: