onsdag, oktober 29

Grahamsbröd för bohemer

Nakenhavre är en schysst uråldrig råvara som härstammar från bortre Ryssland och Mongoliet. Den är mer protein- och näringsrik än vanlig havre och lämpar sig, precis som dinkel, ypperligt för ekologisk odling. I 1800-talets USA såldes den mytomspunna grödan under namnet "bohemian oats". Nakenhavre sägs ha en mängd hälsobefrämjande effekter som att den kan minska stress och förhindra cancer. Veganbidraget gillar skarpt att använda den i sin matlagning. Flingorna funkar fint i kakor, bröd, müsli eller gröt. De hela kornen kan man använda typ som man använder bulgur, couscous eller matvete.

25 gram jäst
2 ½ dl sojamjölk
2 ½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm råsocker
2 tsk fänkålsfrön, mortlade
1 dl solroskärnor
1 dl krossat linfrö
2 dl nakenhavreflingor
ca 6 dl grahamsmjöl
ca 6 dl siktat dinkelmjöl
1 msk oskalade sesamfrön
1 msk svarta sesamfrön

Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt mjölk och vatten som håller kroppstemperatur. Tillsätt salt och socker, mortlade fänkålsfrön, solroskärnor, linfrö och nakenhavre. Rör ihop ordentligt innan mjölet tillsättes lite i taget och knåda därefter till en jämn deg, som känns lite tungjobbad. Jäs degen 40 minuter under bakduk. Efter det knådas degen några minuter och formas till två runda bröd. Skär skåror i dem med vass kniv. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Under tiden så sätt ugnen på 200 grader och blanda sesamfröna. Pensla bröden med vatten och strö över fröna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Njut gärna brödet varmt med en god olja på.

Inga kommentarer: