fredag, oktober 31

Alfabetisk minestrone di Casa Nostra

När längtan till Italien gör sig påmind (den är i och för sig avsevärt blekare dessa dagar då fascismen i landet griper om sig på allvar, kolla här och här) och det svenska regnet inte verkar känna några proportioner, är det bara att bota tristessen genom att ställa sig vid skärbrädorna och tärna grönsaker fint, fint till en äkta italiensk minestrone. På Goodstore hittade Veganbidraget ekologisk alfabetspasta. Utifrån den föddes den här underbart goda skapelsen i vårt casa och fick sedermera namnet "Alfabetisk minestrone di Casa Nostra".* Asätare brukar förstöra sin minestrone genom att proppa den full med rökta kroppsdelar från varelser som någon annan först misshandlat, tömt på blod och slagit ihjäl. Så gör självfallet inte Veganbidraget. Istället har vi uppfunnit saltrökiga tofutärningar som skimrar i vackert babyrosa. Vi föreslår att Vegandagen firas ordentligt imorgon den 1 november genom att ni ställer till bjudfest på den här soppan. Ingen blir besviken.

2 msk olivolja
2 små gula lökar
3 morötter
200 gram rotselleri
200 gram fänkål
1 grön paprika
6 vitlöksklyftor
1 burk hela skalade tomater
1 burk cannelinibönor (små vita)
1 tsk soja
1 liter vatten
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 dl alfabetspasta/pytte-pasta
½ kruka basilika
salt och svartpeppar

Skala och hacka löken grovt. Skala och skär rotselleri och morötter i tärningar, knappt 1x1cm stora. Ansa fänkålen och skär i små bitar och gör likadant med paprikan. Fräs löken gyllene i god, smakrik olivolja, lägg i tur och ordning i morötter, rotselleri och fänkål och låt mjukna ett par minuter. Häll på ungefär hälften av vattnet, lägg i buljongtärningar, pressa i vitlök och häll i sojan och koka alltihop i cirka 10 minuter. Häll på resten av vattnet i omgångar. Skär tomaterna i mindre bitar och häll ner dem tillsammans med tomatjuicen i soppan. Vänd ner paprikatärningarna och låt puttra ytterligare cirka 10 minuter. Skölj bönorna och låt rinna av. Vänd ner dem tillsammans med pastan och basilikan och småkoka runt 5 minuter till. Vänd därefter ned de saltrökiga tofutärningarna (se nedan). Smaka av soppan med salt och rejält med nymald svartpeppar. Dekorera med hela basilikablad och servera minestronen med nybakat bröd, till exempel det här, som du ringlat god kallpressad olivolja över.


Saltrökiga tofutärningar:

150-200 gram fast tofu
3 msk spad från inlagda rödbetor
1 kapsyl rökarom
1 msk rapsolja
ca 1 msk salt

Torka av och skär tofun i små kuber cirka 1x1cm. Lägg dem i en påse och häll på olja, rökararom, rödbetsspad och rejält med salt. Marinera i cirka en timme. Stek på ganska hög värme i vegetabiliskt margarin.


*Soppan har mycket lite med den sicilianska maffian - Cosa Nostra - att göra, däremot rekommenderar Veganbidraget att man till soppan lyssnar på Musica della Mafia - gemytliga melodier och vemodiga visor om la malavita.

Inga kommentarer: