lördag, oktober 11

Kålpudding - en modern klassiker

Doften av kålpudding i ugnen kan kanske väcka många barndomsminnen till liv? Hursomhelst är det här ett bra sätt att ta till vara på vitkålen som just nu kostar runt två spänn i handeln. Snabbmat är det inte, men hederlig husmanskost när den är som bäst. Såhär fixar du en lyckad kålpudding utan att förvandla din mage till en gravplats:

1 stort vitkålshuvud, cirka 1 ½-2 kg
50 gram vegetabiliskt margarin
2 dl torr sojafärs
3 små gula lökar
1 dl kokt långkornigt ris
1 ¾ dl sojamjölk
2 msk soja
2 no-egg
2 msk kikärtsmjöl
1 ekologisk buljongtärning
½ tsk timjan

½ tsk oregano
1 dl ljus sirap
1 ½ msk ättikssprit, 12 %
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp vitkålen grovt och bryn den därefter - lite i taget om du inte har en super-size stekpanna - i margarin tills den blivit mjuk och lite gyllene. Blanda den med ättikssprit, sirap, salt och peppar. Koka riset om du inte har lite överblivet i kylen. Lägg sojafärsen i blöt en stund och pressa sedan ur vattnet. Hacka löken fint. Blanda färs, ris, lök, mjölk, soja, no-egg, kikärtsmjöl och kryddor i en bunke. Smula ner buljongtärningen och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ett lager kål i botten på en stor ugnsfast form. Lägg på färsen och pressa lite lätt. Avsluta med att täcka med resten av kålen. Baka puddingen i ugnen i cirka 50 minuter. Servera gärna med potatis, brunsås, rårörda lingon och inlagd gurka.

1 kommentar:

fido sa...

Gott, gott, goth! Lagade själv kålpudding i förra veckan och tänkte lägga upp mitt recept på min blogg snart. Mitt skiljer sig något, men jag ska se till att prova ditt också!