fredag, oktober 10

Kryddig svart aroniasylt

Vi vet. Det är få förunnat att ha en egen Aronia Melanocarpa på sin täppa. Men Veganbidraget var förutseende nog att plantera en sådan för några år sedan. Nu skördas frukten. Aroniabusken är vacker hela året med vita blommor på försommaren, svarta bär på sensommaren, knallröda blad på hösten och spretigt rödaktigt grenverk på vintern. Bären är otroligt goda med grymma hälsoegenskaper, sprängfyllda med vitamin C, antioxidanter och järn.

Här är ett alldeles nykomponerat recept på en jättegod sylt att ha på pannkakor eller vad man nu gillar att ha sylt till. Har du inte tillgång till aroniabär så testa att byta ut dem mot svarta vinbär eller björnbär.

8 dl aroniabär
1,5 dl vatten
2,5 dl råsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
5 kryddnejlikor, mortlade
1 tsk färsk riven ingefära
1 kanelstång
saften av en halv citron

Rensa och skölj bären. Koka ihop bär och vatten på svag värme tills bären börjat mosa sig lite, cirka 15 minuter. Häll i socker, vaniljsocker, citronsaft och kryddor och koka sylten på medelstark värme i cirka 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Häll upp på väldiskade varma glasburkar, låt svalna och förvara i kylskåp.

5 kommentarer:

Olivia sa...

Varför har jag aldrig ens fått lukta på dessa fina bär?!

Veganbidraget sa...

Det är ju synd, men hoppas att det dyker upp något tillfälle då du får tillfälle att göra det. De är toppen! :)

Rasmus sa...

Åh, jag vill också odla egna bär!! Dumt att det inte går att göra i en lägenhet...

Ja, registret blev så överskådligt som möjligt. Det behövdes verkligen ett, eftersom jag har över 80 recept... Men jag tvingades dela in kategorierna väldigt grovt, etiketterna på inläggen är ju mer noggranna.

Veganbidraget sa...

Jomen Rasmus, plantera buskar går att göra även fast man bor i lägenhet. Bara att sticka ner i marken i någon allmän rabatt och hoppas att man hinner skörda innan någon annan gör det! ;)
Aronia börjar faktiskt bli allt vanligare i planteringar i bostadsområden kan noteras.

Monika sa...

Jag kan intyga att de är en tämligen vanlig buske, och det brukar finnas nog med bär för alla som vill plocka. De flesta vet nog inte ens att de går att äta. Så chanserna borde vara goda att fylla frysen även om man bor i lägenhet.