Ja, ni vet ju hur det är när man kommer hem efter en hård dags arbete i skogen: händerna värker, magen vill ha sitt och man orkar inte vänta på potatiskoket och kålpuddingen i ugnen. Då sitter den här pastejen fint. Favabönor, också kallade foul moudammas, är lite feta i konsistensen samtidigt som de har en viss strävhet som behövs för att "efterhärma" den vansinniga idén av att ta någon levande varelses största körtel och göra pålägg av. Den här pastejen kan få inbitna mackmänniskor på fall - på grovt bröd, med heminlagd gurka och en kopp riktigt mörkrostat knegarkaffe* till. Proletärer i alla länder, förenen eder! Kräv eder rätt - kräv favapastej!
1 burk favabönor, cirka 275 gram 2 skivor inlagda rödbetor 1 msk kallpressad rapsolja 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta ½ tsk rökararom 1 tsk provensalska örter, frysta eller torkade salt och svartpeppar
Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. Kör bönor, rödbetsskivor och rapsolja i mixer till en slät, krämig konsistens. Finhacka - och då menar vi finhacka - schalottenlökarna och vänd ner i bönröran. Pressa i vitlöken, häll i rökararom och örter och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Kyl gärna en stund innan servering för fastare konsistens. Och sedan: throw the Tartex-tub away.
*Självklart är kaffebönorna som kaffet kokas på rättvisemärkta och ekologiska.
Hm. Borde det inte vara en bra idé att byta ut rapsoljan mot någon mix av raps- och linfröolja så att man får Omega-3 på köpet? Jag tänker definitivt prova receptet, men jag tänkte använda en annan kryddning eftersom jag är rätt trött på medelhavskryddorna.
består av två kontribuerande, antispeciesistiska - tillika antimilitaristiska - veganer som varje vecka dyker upp med engagerade, varierade, marinerade, sofistikerade bidrag till en mindre blåblodig samhällsordning. Varför? Därför att mat för förnuft och känsla, för ett empatiskt och rättvist samhälle, aldrig kan baseras på likdelar och kroppsvätskor från icke-mänskliga djur.
Antal djur som mördats i världens kött-, mjölk- och äggindustri sedan du öppnade denna sida. Räknaren inkluderar inte de miljarder fiskar och andra marina djur som dödas varje år. Bli vegan.
2 kommentarer:
yeah! kan man köra med vanlig lök?
Hm. Borde det inte vara en bra idé att byta ut rapsoljan mot någon mix av raps- och linfröolja så att man får Omega-3 på köpet? Jag tänker definitivt prova receptet, men jag tänkte använda en annan kryddning eftersom jag är rätt trött på medelhavskryddorna.
Skicka en kommentar