torsdag, oktober 9

Favapastej för Working Class Heroes

Ja, ni vet ju hur det är när man kommer hem efter en hård dags arbete i skogen: händerna värker, magen vill ha sitt och man orkar inte vänta på potatiskoket och kålpuddingen i ugnen. Då sitter den här pastejen fint. Favabönor, också kallade foul moudammas, är lite feta i konsistensen samtidigt som de har en viss strävhet som behövs för att "efterhärma" den vansinniga idén av att ta någon levande varelses största körtel och göra pålägg av. Den här pastejen kan få inbitna mackmänniskor på fall - på grovt bröd, med heminlagd gurka och en kopp riktigt mörkrostat knegarkaffe* till. Proletärer i alla länder, förenen eder! Kräv eder rätt - kräv favapastej!

1 burk favabönor, cirka 275 gram
2 skivor inlagda rödbetor
1 msk kallpressad rapsolja
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ tsk rökararom
1 tsk provensalska örter, frysta eller torkade
salt och svartpeppar


Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. Kör bönor, rödbetsskivor och rapsolja i mixer till en slät, krämig konsistens. Finhacka - och då menar vi finhacka - schalottenlökarna och vänd ner i bönröran. Pressa i vitlöken, häll i rökararom och örter och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Kyl gärna en stund innan servering för fastare konsistens. Och sedan: throw the Tartex-tub away.

*Självklart är kaffebönorna som kaffet kokas på rättvisemärkta och ekologiska.

2 kommentarer:

fredrik sa...

yeah! kan man köra med vanlig lök?

Tuss sa...

Hm. Borde det inte vara en bra idé att byta ut rapsoljan mot någon mix av raps- och linfröolja så att man får Omega-3 på köpet? Jag tänker definitivt prova receptet, men jag tänkte använda en annan kryddning eftersom jag är rätt trött på medelhavskryddorna.