tisdag, november 18

20 minuter senare: curryscrambled tofu med stekta cherrytomater

Som en del av er kanske sett publicerar vi då och då recept under vinjetten "20 minuter senare". Detta är tänkt som snabbihopsvängd mat för stundtals stressade själar. Här kommer en rätt som till exempel kan sitta fint om man en ruggig novemberafton varit på biografmonopolet och kommer hem efter en film som kräver lite extra djupa samtal och funderingar. Veganbidraget var på en sådan häromdagen. Trots att vi i vanlig ordning kom fram till att boken var långt bättre, hoppas vi att berättelsen kan ge en och annan en tankeställare även i sin visuella skepnad. Den mångförslagne djurrättsforskaren Per-Anders Svärd för ett synnerligen intressant resonemang kring filmen här. Hursomhelst - såhär fixar ni lite skönt "nighthawks at the diner"-krubb alternativt en förmiddagsbrunch till två hungriga. Och glöm för allt i världen inte att om det knackar på er dörr eller fönsterruta en kulen natt så: Låt den rätte komma in!

150 gram fast tofu
2 kalla kokta potatisar
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
2 tsk curry
1 tsk japansk soja
½ dl havregrädde
2 msk hackad persilja
4-8 körsbärstomater
1 msk rapsolja
1 msk vegetabiliskt margarin
salt + svartpeppar


Hacka löken och smula väl avtorkad tofu grovt. Skär potatisarna i tärningar och hetta upp olja och margarin i en stekpanna. Fräs tomatpuré och curry en stund. Tillsätt löken och låt den bli lätt gyllene. Häll i sojan och pressa i vitlök. Ha ner tofu och potatis i pannan och vänd runt med en stekspade i cirka 5 minuter. Tillsätt grädden för krämigare konsistens och smaka av med persilja, salt och peppar. För tofu-scramblen till ena sidan av pannan och stek tomaterna, skurna i halvor, med snittytan neråt i den andra ett par minuter. Servera gärna med vita bönor i tomatsås, stekta rashers, toast samt ekologiskt, svart och starkt kaffe som befrämjar diskussioner till långt in på småtimmarna/eftermiddagen.

Inga kommentarer: