tisdag, december 16

Julens bästa inlagda lök-chill

När Svea ska fira är det alltid samma sak hennes undersåtar efterfrågar: död fisk i en massa olika inläggningar. Inte sällan är det Abba som fixat den. Det spelar ingen roll om det är jul, midsommar eller påsk, den inlagda sillen dukas ofelbart fram på bordet vid varje högtid. För den som tycker att det känns lite besynnerligt att sitta och festa på någon annans kropp men ändå vill hålla styvt på traditionerna som en medgörlig medborgare har vi en lösning. Den stavas chill. Bland veganer och vegetarianer är den inte en helt obekant skapelse men oftast dyker den upp senapsstylad. Här kommer emellertid ett recept på en sjukt god och färgglad "lök-chill" som märkligt nog är förvillande lik sin förlaga både till smak och konsistens. Gör den i helgen så är den riktigt bra lagom till att Maria och Josef checkar in på Hilton Stable.

1 stor aubergine
1 ¼ dl ättikssprit (12 %)
5 dl vatten
1 ½ dl strösocker
ca 20 kryddpepparkorn
1 rödlök
15-20 cm purjolök
2 lagerblad
salt

Skala auberginen och skär den i mindre bitar, ca 2 x 3 cm. Koka bitarna mjuka i välsaltat vatten, men se till att de bibehåller lite tuggmotstånd. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Under tiden beredes lagen. Blanda vatten, ättikssprit och socker i en kastrull. Koka upp tills sockret löst sig. Låt lagen svalna helt. Skiva rödlöken tunt och strimla purjolöken. Varva sedan auberginebitarna, med lök, purjo, lagerblad och lite lätt krossade kryddpepparkorn i rena, torra glasburkar. Häll på lagen och ställ svalt över natten. Håller sig fint i kylskåp under lång tid. Avnjut på julbordet eller, om du saknar sommaren, till kokt potatis, sojayoghurtsås och klippt gräslök.

1 kommentar:

Vego Flott sa...

Värkar sjukt gött blir nog å testa detta :)