
3 morötter
5-6 Blå Kongo-potatisar
2 majrovor
1 palsternacka
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
20 cm purjolök
3 plommontomater (pelati)
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
3 msk provensalska örter, frysta
1 tsk soja
1 ¼ liter vatten
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
salt
Ruccolapistou:
3 nävar ruccola (ca 50 gram)
3 vitlöksklyftor
½ dl kallpressad olivolja
havssalt + svartpeppar
Skala och skär grön- och rotsaker i klyftor och halvmånar. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök en stund. Ha i fänkål, morötter, potatis, palsternacka och majrova och låt dem suga i sig lite av fettet. Tillsätt buljongtärningar, soja, cayennepeppar och vattnet i omgångar. Koka soppan på medelvärme i ca 20 minuter. Mot slutet tillsätts örter, skivad purjolök och tomater skurna i klyftor. Smaka av soppan med salt. Sväng ihop pistoun genom att krossa vitlöksklyftorna och mortla dem tillsammans med väl sköljd och avrunnen ruccola. Strila i olivoljan försiktigt och blanda runt. Smaka av med gott havssalt och rejält med nymalen svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar