måndag, december 15

Provensalsk grönsakssoppa med ruccolapistou

Soup au pistou är en frekvent förekommande rätt i Frankrike, framförallt i den sydliga provinsen Provence. Bakom det tjusiga namnet döljer sig helt enkelt en lantlig grönsakssoppa toppad med vitlöksstinn basilikasås - pistou. Pistou är fransmännens svar på italienarnas pesto, dock utan pinjenötter som komponent. Här har vi istället gjort pistoun på ruccola för att få en anrättning med lite mer drag i. På hemmaplan innehåller soppan ofta pasta och bönor av något slag, men vi har valt att skippa det och istället satsa på sköna rotisar som majrova och blå potatis. Soppan kan med fördel serveras med krutonger gjorda på lantbröd. Bon appétit!

1 liten fänkål
3 morötter
5-6 Blå Kongo-potatisar
2 majrovor
1 palsternacka
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
20 cm purjolök
3 plommontomater (pelati)
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
3 msk provensalska örter, frysta
1 tsk soja
1 ¼ liter vatten
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
salt



Ruccolapistou:
3 nävar ruccola (ca 50 gram)
3 vitlöksklyftor
½ dl kallpressad olivolja
havssalt + svartpeppar


Skala och skär grön- och rotsaker i klyftor och halvmånar. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök en stund. Ha i fänkål, morötter, potatis, palsternacka och majrova och låt dem suga i sig lite av fettet. Tillsätt buljongtärningar, soja, cayennepeppar och vattnet i omgångar. Koka soppan på medelvärme i ca 20 minuter. Mot slutet tillsätts örter, skivad purjolök och tomater skurna i klyftor. Smaka av soppan med salt. Sväng ihop pistoun genom att krossa vitlöksklyftorna och mortla dem tillsammans med väl sköljd och avrunnen ruccola. Strila i olivoljan försiktigt och blanda runt. Smaka av med gott havssalt och rejält med nymalen svartpeppar.

Inga kommentarer: