Pebernødder - eller på svenska: pepparnötter - är ett stående inslag vid sidan av glöggen när det drar sig mot jul i Danmark. Som en del bloggläsare redan insett är Veganbidraget upp över öronen förälskade i Köpenhamn, och framförallt då den grymt inspirerande och avslappnade stadsdelen Nørrebro. Så de här små peppriga, knapriga rackarna bakas till N-bro´s ära. Receptet räcker till ca 80-90 stycken om du rullar dem riktigt små, eller runt 60 om du vill ha dem lite större.
100 gram vegetabiliskt margarin
1 dl strösocker
3 msk vispgrädde (Go green)
1 msk ljus sirap
1 krm malen ingefära
1 tsk kanel
5 finmalda kryddnejlikor
1 krm finmalen svartpeppar
1 krm bakpulver
½ tsk bikarbonat
ca 3 ½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop margarin, socker, grädde och sirap. Tillsätt de finmalda/mortlade kryddorna. Blanda en mindre del av mjölet med bakpulver och bikarbonat. Tillsätt och arbeta ner resten av mjölet lite i taget tills du har en smidig deg som det går att rulla små kulor av. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna innan de lyfts över från plåten. Njut pebernnødderna tillsammans med till exempel Veganbidragets exeptionellt goda romrussinglögg med saffran och stjärnanis. Receptet hittar du här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Mumsigt... Men jag funderar såhär i juletid lite hur en ska göra med skinkan som hör glöggen till. Förra året försökte vi trixa med seitanreceptet som VegoJeppa (tror jag) postat på vegan.nu, men trots allt gasbindetrixande fick den ingen vidare konsistens, och lite för salt blev den också. Men er seitanstek ser inte alls dum ut. Kan man modda det receptet lite för att få en mer skinkliknande smak? Mer rökarom och mer salt, månne, och kanske inget rödvin? Lite rödbetsfärg också, för sakens skull. Vad tror ni?
Jodå, det går bra att använda vårt recept som grund. Men slopa örter, rödvin och ajvar typ. Adda ca 100 gram smulad tofu för konsistensen, rejält med rödbetsspad + ett par finhackade inlagda rödbetor, en gnutta finmald kryddnejlika samt lite mer smoke och salt. I år ska vi dessutom testa att koka en saltlag med lagerblad, pepparkorn och lite andra sköna prylar och låta steken ligga och dra någon dag. Tänk på att dubblera receptet om ni vill ha en lite större batch. Lycka till!
Schysst.
Skicka en kommentar