onsdag, november 26

Romrussinglögg med saffran och stjärnanis

Årets Blossa-glögg som lovade kryddiga blåbär blev en besvikelse. Smakomdömet blev ljumt i testpanelen, mest påminde faktiskt 79-kronorsglöggen om barndomens 5-litersdunkar med Bobs blandsaft. Och faktum är att många av de andra av Bolagets glögg-varianter som Veganbidraget provat genom åren inte har motsvarat förväntningarna. I år förstod vi att det är D.I.Y som gäller. Fido som är hjärnan bakom den eminenta bloggen veganmage.se har efterlyst glöggrecept, vilket vi självklart har hörsammat. Så det här kamrat, det här är för dig! (PS. Sätter du igång nu så har du grymt god glögg att hutta på till första advent på söndag!)

1 flaska torrt vitt ekologiskt vin
½ dl mörk jamaicarom (Captain Morgan)
1 ½ dl råsocker
½ kuvert saffran (¼ gram)
2 stjärnor stjärnanis
1 stor kanelstång
15 kryddnejlikor
5 kardemummakapslar
1 msk gröna russin


Häll vin och rom i en behållare med tättslutande lock. Stöt saffran i mortel tillsammans med lite socker och häll ner i alkoholen. Lägg i övriga ingredienser och rör ut så att sockret får lite hjälp på traven att lösa sig. Låt stå i rumstemperatur i upp till 2-3 dygn så att alla smakerna dras ut ordentligt. Rör gärna om vid ett par tillfällen. Sila av och häll upp på flaska. Förvara glöggen i kylskåp tills du har lust och tillfälle att avnjuta den. Då upphettas den, tillsammans med lite russin, aprikoser och hackad mandel eller vad man nu gillar att ha för tuggigt i sin glögg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sattan! Kommer aldrig hinna. Får ta det till andra advent för den här måste testas, Kapten Morgan ju! :)