tisdag, november 25

Mild böngryta med kokos och kardemumma

Snäll smak av kokos, en rund kardemummakyss, ett litet stick av cayennepeppar och en nötig fin curryton av bockhornsklöver. Så kan man kanske definiera smaken av denna indiskinspirerade gryta som värmer skönt när snön ligger tjock på fönsterblecken här i gamla morsan Svea.

1 burk stora vita bönor
1 burk black eye-bönor
1 burk kokosmjölk
2 morötter
1 stor gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
3 vitlöksklyftor
30 cm purjolök (utan det mörkgröna)
2-3 tsk kardemumma
1 msk bockhornsklöverfrön
1 krm cayennepeppar
2 msk rapsolja
havssalt

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och hacka den gula löken grovt. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skär paprikorna i tunna strimlor och purjon i tjocka skivor. Hetta upp olja i en wok eller panna med höga kanter och lock. Lägg i lök och morötter och fräs ett par minuter. Tillsätt paprika och låt svänga med en stund. Häll i kokosmjölk och tillsätt kardemumma, bockhornsklöver, pressad vitlök och cayennepeppar. Koka på medelvärme under lock i cirka 5-10 minuter. Häll i bönor och purjolök och låt koka ytterligare i cirka 15 minuter. Smaka av grytan med salt. Servera gärna med ekologiskt basmati- eller jasminris.

5 kommentarer:

Fido sa...

Jag prenumererar på kanske 25-30 olika veganbloggar, både svenska och utländska. Varav dessa brukar jag sätta en liten "tag" på 5 stjärnor när jag tycker att bloggen är extra bra. Jag hade fyra stycken sådana förut. Nu fem. Tack!

Veganbidraget sa...

Allra käraste Fido! Det var exeptionellt rart av dig. Och tack själv - för snygg och engagerad blogg!

Anders Larsson sa...

Det där såg riktigt gott ut! Det blir till att testlaga!

Veganbidraget sa...

Fine...raffffinemang! Hoppsan att du säger att vi får komma å smaka...

Elin sa...

Det såg jättegott ut! Ska laga det, vet dock inte vad svarta eye-bönor är.. ;)