måndag, november 24

Kryddiga saftiga snurrbullar med saffran

Japp. Nu har det börjat. Saffransfrosseriet. Det är en helt underbar tusenårig skapelse som man nästan skäms när man slösar med. Skördad för hand från saffranskrokusen under september och oktober förgyller den höstens och vinterns matlagning. Här ett recept på tämligen klassiska bullar som blir ännu finare av saffranets vackra färg och smak. Sojayoghurt gör degen extra saftig så bullarna håller sig fräscha längre. Dra på med gröna russin för lite syrlig smak. Och för allt i världen snåla inte med kardemumma och kanel, ty det är blott en månad till julafton!

50 gram jäst för söta degar
150 gram vegetabiliskt margarin
1 ½ dl sojayoghurt
3 ½ dl sojamjölk
1 ½ dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
1 kuvert saffran (½ gram)
cirka 1 ½ liter siktat dinkelmjöl

Fyllning:
vegetabiliskt margarin
råsocker
gröna russin
kardemumma
kanel

Före gräddning:
sojamjölk + pärlsocker


Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölk och yoghurt. Se till att det håller fingervärme (typ 37 grader) innan du häller blandningen över jästen. Rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt socker, vaniljsocker och saffran som först stötts i mortel tillsammans med lite råsocker. Häll i mjölet lite i taget och jobba runt tills du fått en jämn, något kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter. Därefter delas degen i fyra delar som kavlas ut tunt i tur och ordning. Bred margarin på degen, strössla över russin och råsocker och pudra över rejält med kardemumma och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär cirka 10-12 bitar av varje degrulle. Lägg snurrorna i formar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Efter jäsning penslas bullarna med lite sojamjölk varpå pärlsocker strös över dem. Grädda varje bullplåt cirka 5-8 minuter. Låt svalna på ett galler. Därefter: bullfest!

3 kommentarer:

Olivia sa...

Bjuuud? :)

ronny sa...

Är bilden på de bullarna som gjordes vegant eller bara en bild vilken som på kanelbullar, för de va verkligen fina, Visste inte att man kunde pensla dem med sojamjölk..

Veganbidraget sa...

Ronny: Självklart är bullarna på bilden pure vegan! Här i krokarna lagas det enbart mat på de premisserna och samtliga matbilder vi publicerar är autentiska utifrån recepten. Jättekul att du hittat hit och uppskattade bullbilden och testa sojamjölk nästa gång du bakar, vetja! :)