lördag, december 13

Toscanska biscotti med saffran och apelsin

En tradition i våran hood är att baka och äta den italienska gudomligheten biscotti. Biscotti (också kända som cantucci) är små fina mandelskorpor, med ursprung i det böljande Toscana, närmare bestämt i staden Prato norr om Florens. I år firar de små skorporna dessutom 150-årsjubileum. Italienaren Antonio Mattei är den som sägs ha kommit med urreceptet i samband med att han öppnade sitt konditori i Prato 1858. Biscotti avnjutes bäst efter en toppmiddag tillsammans med en stark espresso och kanske ett litet, litet glas Vin Santo, men de är också grymma att smula ner i glass eller andra desserter. Här är vårt recept som räcker till cirka 40-50 små njutbara skapelser.

1 dl sötmandel
100 gram vegetabiliskt margarin
1 ½ dl råsocker
3 msk ljus sirap
2 no-egg+vatten
½ kuvert saffran (¼ gram)
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
½ apelsin
1 tsk bikarbonat
ca 7 dl siktat dinkelmjöl

Sätt ugnen på 185 grader. Hacka mandeln grovt. Blanda ut no-egg i vatten enligt anvisning på paketet. Rör margarin, råsocker, sirap och no-egg fluffigt. Mortla saffran och ha i tillsammans med kanel och kardemumma. Cesta apelsinskalet och tillsätt det tillsammans med apelsinsaften. Tillsätt bikarbonat och rör ner mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg som går att rulla ut till tre längder cirka 30 cm långa. Grädda rullarna i mitten av ugnen på en bakplåtspapperklädd plåt i cirka 12-15 minuter. Ta ut plåten och låt rullarna svalna en stund innan du skär ca 1-2 cm breda snittar. Grädda med ena snittytan upp i ca 5 minuter. Ta ut och vänd upp skorpornas andra snittyta och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt biscottisarna svalna innan de avlägsnas från plåten.

Inga kommentarer: