tisdag, december 9

Grioa bor inte här längre

Andrés a.k.a Grioa
1984-2008

Den 28 maj 2006 skrev rapparen och ordkonstnären Grioa:

"Om vuxen är att acceptera det som inte går att förändra så vill jag dö ung."

Natten till lördagen den 6 december 2008 stannades hans hjärta av ett tåg. 24 år gammal upphörde Grioa att finnas till. En viktig, vild och vacker röst tystnade och många varelser förlorade en ledstjärna, förkämpe och inspiratör.

Grioa hade en ständigt uppkopplad, uppdaterad samhällsanalys och en brinnande poesi i sin själ. Alltid från ett underifrånperspektiv satte han ord på sorg och kärlek som få förmår att sätta ord på sorg och kärlek. Sparkade uppåt, aldrig neråt. Som humanist, vegan, syndikalist försökte han med sitt språk förändra, vägra ge upp, outtröttligt kämpa för att få människor att inse att den här världen skulle kunna vara en bättre plats att leva på om de bara vågade formulera sig, stå upp, titta sig omkring och inuti:

"Det är mina prioriteringar som gör det här, som skapar min, vad ska jag kalla det. Bitterhet. Jag väljer att vilja se det största problemet och börja där, som när man städar ett rum. Man går in och plockar ut skit som är i vägen sen städar man. Det som är i vägen just nu är alla dessa hycklande pedanter som går runt och dammar en mordplats."

Ingen av oss kände dig Grioa, men vi älskar dig. På scen, i ditt handslag, mellan dina vackra rader vet vi: Ditt liv var fantastiskt. Förmådde mer på två decennier än de flesta under en hel livstid. Dina ord stängs aldrig av.

Ladda ner och lyssna på Grioas album Jag rymmer hemifrån här. Läs hans svindlande texter här. Och en intervju som XLinköping VeganX gjorde med honom för ganska precis ett år sedan här.
Saknad. Älskad.

6 kommentarer:

Wrong sa...

Mycket fint skrivet.


Vila i frid Andrés, den siste personen som borde lämnat denna världen.

Anonym sa...

Jättefint skrivet!


Men fan vilken chock! Vi var inte färdiga med varandra, eller hur? Fan! Saknar dig Andrés..

Må inget skada dig igen.
Ber för att du har frid nu.

Jag älskar dej!

Masse Borglund sa...

vi har fyllt perrongen med blommor och ljus för din skull andres, du är saknad, älskad och aldrig glömd...

Anonym sa...

Förutom att han hade en mästrande ton och många svartvita åsikter så var han en snäll vilsen liten kille innerst inne. Sjukt att ta såna stora beslut.

Dick sa...

jag hade aldrig hörts talas om honom tills jag läste det här inlägget, men trots det är jag väldigt lädsen att höra att han är död.jag har lysnat lite på hans musik. det är fantastiskt, vila i frid andreas

Polki sa...

Orden kommer aldrig räcka till.
Respekt!