lördag, december 20

Kaffeknäck med kanel och rostade hasselnötter

Traditionell knäck i all ära, men den här varianten knäcker på riktigt. Kaffe+socker betyder att du orkar stanna uppe länge, länge och skriva sköna rhymes dan före dan. Viktigt att tänka på för en fulländad smak är att kaffet ska vara vrålstarkt. Receptet ger cirka 30-35 välfyllda knäckformar.

1 dl vispgrädde (Go green)
1 dl ljus sirap
1 dl råsocker
1 tsk kanel
3-4 msk superstarkt kaffe
ev. 1 tsk vegetabiliskt margarin
50 gram hasselnötter

Koka kaffet starkt, typ tre gånger så starkt som vanligt. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt kaffet och kanelen och koka cirka 15 minuter under uppsikt på rätt hög värme. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna utan fett. Hacka dem grovt. Testa med "kulprovet" om knäcken är klar genom att droppa i smet i ett glas med kallt vatten - när det går att rulla små kulor av den är den perfekt. Om du vill blanka av smeten så kan du tillsätta en tesked margarin och röra ut. Därefter blandas de hackade nötterna ner. Skeda i knäcken i pappersformar. Voilà: kaffeknäck!

1 kommentar:

Sonny sa...

Blev grymt sugen på att testa kaffeknäck nu på direkten. Liksom kaffe OCH knäck, två grymt goda saker, lär ju bli sjukt gott.