
300 gram strozzapreti
2 msk kallpressad olivolja
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
200 gram seitan
200 gram kronärtskocksbottnar
20 cm purjolök
3 dl havregrädde (Oatly)
1 dl vitt vin
¼ citron
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad dragon
1 krm råsocker
salt och svartpeppar
Sätt på pastavattnet. Hacka den gula löken och skär seitan i strimlor av önskad storlek. Häll av spadet från kronärtskocksbottnarna och låt dem rinna av i en sil. Skär purjolöken i tunna slantar. Hetta upp olivolja i en panna och släpp ner gul lök och seitan och låt få lite färg. Pressa i vitlöksklyftorna, häll i vin och 2 dl av grädden och låt puttra ihop cirka 10 minuter. Släpp ner strozzapretin i det kokande vattnet och salta ordentligt. Tillsätt kronärtskocksbottnarna skurna i mindre bitar och purjolöksslantarna i såsen. Häll i resten av grädden, pressad citron, dragon, oregano och råsocker. Låt puttra på låg värme tills pastan är färdigkokt. Häll av pastan och blanda med såsen. Smaka av med salt och kvarna över rejält med svartpeppar. Servera gärna med machesallad och ugnsgrillade bifftomater. För den icke-måttfulla avnjutes rätten med fördel till ett glas ekologiskt vitt frascativin från trakterna av städernas stad Rom, varför inte det här.
2 kommentarer:
Hej!
Era recept verkar fantastiska, har inte provat nåt i och för sig men bilderna säger ju allt!
Jag har aldrig provat göra seitan, vad kan jag ersätta det med i detta pastarecept? Och om jag får för mig att prova göra seitan, är ert recept med rosmarin mm något för en nybörjare som jag? Stort tack för fin blogg, lycka till fortsättningsvis!
Sara: Superhärligt att du tycker om vår sida! Och tack för snälla ord. Det värmer.
Seitan är jätteenkelt att göra och du fixar absolut att svänga ihop det själv efter vårt recept. Men i det här specifika strozzapretireceptet kan du lugnt ersätta seitan med t ex veggos kycklingbitar (finns på Hemköp, Willys och Tempo). Stek dem i lite vegetabiliskt margarin+rapsolja i en egen stekpanna och ha i såsen precis innan servering så att de behåller lite skönt krispig stekyta. Godspeed och välkommen åter! :)
Skicka en kommentar