måndag, december 1

Strangle a Priest for Seitan!

När ni nu fått ta del av ett av våra seitan-recept så vill vi gärna dela med oss av lite roliga grejer man kan passa på att göra av sin seitanstek. Här kommer en högst blasfemisk anrättning, populär hos oss seitanister tillika hedningar. Strozzapreti är en typ av pasta som är alldeles, alldeles underbar och svår att sluta stoppa i sig. Det är också just på grund av det den sägs ha fått sitt namn. Strozzapreti betyder ungefär "präststrypare" på italienska och syftar på hur det glupska prästerskapet så fort tillfälle bjöds skovlade in denna läckerhet med en hastighet, och i sådana mängder, att de ibland kvävdes. Smått talande för den kristna måttfullheten! En annan myt säger att pastan erhöll sitt namn efter de italienska hemmafruarnas vrede över ojämlikheten när de stod och snurrade pastadegen i köket, att ilskan var så stor att den kunde räckt för att strypa en präst. Hur det än är med den saken; här är ett gudabenådat recept till fyra personer på en krämigt matig pasta med härlig smak och doft av citron och dragon.

Strozzapreti med seitan och kronärtskocka
300 gram strozzapreti
2 msk kallpressad olivolja
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
200 gram seitan
200 gram kronärtskocksbottnar
20 cm purjolök
3 dl havregrädde (Oatly)
1 dl vitt vin
¼ citron
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad dragon
1 krm råsocker
salt och svartpeppar


Sätt på pastavattnet. Hacka den gula löken och skär seitan i strimlor av önskad storlek. Häll av spadet från kronärtskocksbottnarna och låt dem rinna av i en sil. Skär purjolöken i tunna slantar. Hetta upp olivolja i en panna och släpp ner gul lök och seitan och låt få lite färg. Pressa i vitlöksklyftorna, häll i vin och 2 dl av grädden och låt puttra ihop cirka 10 minuter. Släpp ner strozzapretin i det kokande vattnet och salta ordentligt. Tillsätt kronärtskocksbottnarna skurna i mindre bitar och purjolöksslantarna i såsen. Häll i resten av grädden, pressad citron, dragon, oregano och råsocker. Låt puttra på låg värme tills pastan är färdigkokt. Häll av pastan och blanda med såsen. Smaka av med salt och kvarna över rejält med svartpeppar. Servera gärna med machesallad och ugnsgrillade bifftomater. För den icke-måttfulla avnjutes rätten med fördel till ett glas ekologiskt vitt frascativin från trakterna av städernas stad Rom, varför inte det här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Era recept verkar fantastiska, har inte provat nåt i och för sig men bilderna säger ju allt!
Jag har aldrig provat göra seitan, vad kan jag ersätta det med i detta pastarecept? Och om jag får för mig att prova göra seitan, är ert recept med rosmarin mm något för en nybörjare som jag? Stort tack för fin blogg, lycka till fortsättningsvis!

Veganbidraget sa...

Sara: Superhärligt att du tycker om vår sida! Och tack för snälla ord. Det värmer.
Seitan är jätteenkelt att göra och du fixar absolut att svänga ihop det själv efter vårt recept. Men i det här specifika strozzapretireceptet kan du lugnt ersätta seitan med t ex veggos kycklingbitar (finns på Hemköp, Willys och Tempo). Stek dem i lite vegetabiliskt margarin+rapsolja i en egen stekpanna och ha i såsen precis innan servering så att de behåller lite skönt krispig stekyta. Godspeed och välkommen åter! :)