Marinad:1 tsk råsocker
1 msk hett vatten
2 msk pressad citron
1-2 tsk tamari
1 tsk sesamolja
½ röd chili
Wok:
3 msk rapsolja
100 gram extra fast tofu
100 gram shiitakesvamp
5-6 salladslökar
1 morot
1 liten zucchini
1 handfull sötmandel
2 solovitlökar
3 cm färsk ingefära
en knippa ärtskott
80 gram bovetenudlar
Börja med marinaden. Hacka chilin fint. Lös råsockret i hett vatten. Tillsätt tamari, sesamolja, pressad citron och chili. Torka av tofun och skär den i tärningar. Lägg dem i marinaden och låt stå och dra medan du förbereder det andra. Skala moroten och skär den i tändstickstunna stavar. Skär svamparna i kvartar eller åttondelar beroende på storlek, zucchinin i tunna halvmånar och salladslöken i 1-2 cm stora bitar. Skär mandlarna på tvären, alltså på långsidan. Skala ingefära och vitlök och skär i tunna, tunna skivor. Ansa ärtskotten om det behövs.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Dra av från plattan och lägg försiktigt i nudlarna och sänk värmen. Tillsätt eventuellt en halv deciliter kallt vatten. Låt nudlarna koka cirka 4-5 minuter. Häll av dem i ett durkslag och spola dem med lite kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt. Sådärja - nu är du klar för att börja woka. Hetta upp olja i en wokpanna, eller en panna med höga kanter, typ en sauteuse. Släng i vitlök och ingefära och vänd runt en halv minut. Tillsätt tofun plus marinaden och woka runt 2-3 minuter eller tills det mesta av marinaden sugits upp. Då vänds svampen ner och wokas med ett par minuter. Därefter är det dags för zucchini, mandel och morot. Woka ytterligare ett par minuter innan du har ner nudlarna och vänder runt dem tills de är genomvarma. Smaka eventuellt av med lite salt. Innan servering tillsätts ärtskott försiktigt, men spara lite att dekorera med vid uppläggning. Wok this way! Smaskens var ordet.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar