lördag, februari 21

Pasta alla Norma

När det gäller pastarätter finns det inte mycket som slår en vällagad Pasta alla Norma. Namnet har rätten fått från den sicilianske författaren Nino Martoglio som upphöjde dess smak till samma nivå som operan Norma skriven av Vincenzo Bellini, även han sicilianare. I den här pastan kommer auberginen, som annars möter lite blandade känslor i vårt kök, allra bäst till sin rätt. Tunt skivad och saltbehandlad så att beskhet och vatten drivits ut och sedan rätt hårt stekt/friterad i gott om olja smakar den helt suveränt gott. Istället för bröstmjölksricotta använder vi en himmelskt god och jätteenkel tofuricotta som vi hämtat inspiration till från synnerligen eminenta Post Punk Kitchen. Tack för det! Sväng ihop det här receptet och servera med en skön balsamicobehandlad sallad och lite rödtjut, gärna på druvan Nero d´Avola och du kan lätt missta dig för att ha hamnat på en klassisk trattoria på paradisiska Sicilien. Receptet räcker till fyra portioner.

400 gram penne
1 aubergine, ca 300 gram
ca 1 dl rapsolja
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
1 dl vatten
2 soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk råsocker
1 msk smakrik kallpressad olivolja
½ kruka basilika
salt + nymalen svartpeppar

Tofu-ricotta:
150 gram fast tofu
1 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 liten vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm citronpeppar
2 tsk hackad basilika
2 msk b-jästflingor


Börja med att skölja och skiva auberginen tunt. Lägg skivorna på en bricka/plåt/skärbräda och strö på salt. Lägg dem i press under något tungt i 30-60 minuter. Under tiden fixar du tofuricottan och tomatsåsen. Börja med ricottan. Torka av tofun väl med hushållspapper. Smula ner den fint i en bunke. Ta fram en liten skål och blanda olja, citronsaft, salt, citronpeppar och bjäst. Pressa i vitlöksklyftan, ha ner basilikan och rör runt ordentligt. Häll över tofun och bearbeta med händerna i några minuter tills tofun fått fin "ricotta-touch" och går att rulla till en boll som sitter ihop. Ställ undan i kylen. Hacka gul lök och soltorkade tomater. Hetta upp lite olja i en panna och tillsätt tomatpurén och bryn den en stund. Ha ner lök och soltorkade tomater och låt mjukna. Pressa i vitlök. Ha ner körsbärstomaterna och låt allt puttra ihop. Smaksätt med god olivolja, råsocker, salt och svartpeppar. Tillsätt lite vatten och låt puttra på låg värme i ca 30 minuter. Sätt på pastavatten och släng i penne och gott om salt när vattnet kokar. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och hetta upp rikligt med olja i en panna med höga kanter. Stek skivorna gyllenbruna på båda sidor, cirka 10 minuter. Låt dem rinna av på lite papper och lägg därefter ner dem i tomatsåsen, dela eventuellet stora skivor i halvmånar först. Hacka basilikan och vänd ner även den. Häll av pastan. Blanda ner pastan i tomatsåsen och smula i ricottan. Blanda väl och servera Pasta alla Norman rykande het. Dekorera eventuellt med basilikablad och stekta aubergineskivor.

1 kommentar:

Linnea sa...

jag blir så inspirerad av den här sidan att jag blir hungrig varenda gång jag tänker på den! fantastiskt!