måndag, februari 16

Rågryggat bröd med hirs och lin

En rejäl trötthet kan komma över en när man tänker på allt industriproducerat bröd som alldeles för ofta innehåller en massa elaka konstigheter. Man får ständigt se upp så man inte luras att köpa mjölbehandlingsmedlet amylas (som kan vara av animaliskt ursprung) eller mono- och diglycerider (som går under beteckningen E471 och kan komma från kännande, tänkande varelser) et cetera et cetera. Har man ledsnat på dylikt detektivarbete för längesedan och mest tycker det är äckligt att stoppa ner snusk i sina tankars och känslors tempelbyggnad så bakar man såklart sitt eget bröd, njuter av det homestylade utseendet, den rena smaken och den sköna doften som sprider sig i köket. Ett väldigt enkelt grovt bröd sprängfyllt med nyttigheter och en underbart knaprig, fröig skorpa går att trolla fram med det här receptet:

30 gram jäst
2 dl vatten
1 dl sojamjölk
½ dl ljus sirap
2 msk kallpressad olivolja
1 tsk salt
1 dl hirsflingor
1 dl krossat linfrö
3 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl siktat dinkelmjöl

blå vallmofrön

Hetta upp vatten och tillsätt sojamjölk. Värm tills det är fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen löst sig och tillsätt salt, sirap och olivolja. Blanda väl. Ha ner hirsflingor och krossade linfrön. Rör ner råg-, grahams- och vetemjöl och knåda till en fast deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Forma därefter degen till en kubbe och jäs den ytterligare ca 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Innan gräddning så pensla brödet med vatten och strö över vallmofrön. Baka i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

Adde sa...

Jodå, vi lever! Men friterad potatis och aioli är inte så mycket att blogga om. ;)

Dock kommer ett pastasåsrecept ikväll eller imorgon. :)