Patatas Bravas undgår ingen tapas-fantast med självaktning. På ren svenska innebär det skönt ugnsstekt potatis i en sensationellt smarrig och stark tomatsås. Ät varmt, ljummet, kallt. Som nattmat, tilltugg eller som huvudrätt. Det här är Veganbidragets variant av de modiga kartofflerna... och de är sååå goda!
8-10 små potatisar, ca 600 gram
1 gul lök
3 klyftor vitlök
½ dl olivolja
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
½ dl vatten
1 knivsudd stark chilipeppar
½ tsk piri piri
1 tsk råsocker
salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna och skär dem i kvartar. Stek dem ett par minuter i rejält med olja. Salta lätt och sätt sedan in dem i ugnen i en ugnssäker form. Ugnsstek runt 25-30 minuter. Vänd potatisen då och då. Hacka lök, vitlök och chili. Tärna paprikan. Hetta upp olja i en kastrull och tillsätt tomatpurén. Fräs lök, vitlök och chili mjukt. Tillsätt paprika och balsamvinäger och låt puttra ihop några minuter. Ha ner chilipeppar, piri piri och råsocker. Vänd i de krossade tomaterna och vatten. Koka ca 20 minuter på medelvärme. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. När potatisen är mjuk och gyllene så lägg upp den på ett serveringsfat eller i en skål och vänd över tomatsåsen. Ät varmt tillsammans med till exempel sallad och vegansk korv eller ljummet/kallt som tapas.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar