onsdag, februari 25

Vallmofrökakor med snickerstouch

Det bor ett kakmonster i alla. För att tillfredsställa dem måste man vara beredd att prova nya kakkonster i köket, experimentera fram nya användningsområden för innehållet i påsarna och burkarna som trängs i kyl och skafferi. Häromdagen såg en ny skapelse ljuset genom den lyckliga kombinationen av smaskigt jordnötsklet, tuggiga blåa gottisfrön, en släng stickig citron krönt av rättvisemärkta chokladsnirklar. Våra kakmonster suckade av vällust och somnade gott efter kakkalaset. Men varning, varning! Degen är så sjukt god, så se upp om du nu absolut vill att det ska bli några gräddade kakor av den.

60 gram vegetabiliskt margarin
3 msk krispigt jordnötssmör

1 dl råsocker
ca 1 ½ dl siktat dinkelmjöl
1 msk blått vallmofrö
1 msk citronolja
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

50 gram mörk choklad (Divine)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop margarin, socker och citronolja så det är ganska fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vallmofrö i en bunke och rör ner. Blanda allting väl till en hyfsat fast deg som går att forma ca 12-15 rundlar av. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter beroende på hur tjocka och stora du gjort kakorna. Låt dem svalna rejält innan du flyttar över dem på ett fat. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla den därefter över kakorna. Bäst förvaras sedan de här kakorna i kylskåpet. Njut dem gärna med ett glas kall mandel/hasselnötsmjölk. Gottigt!

1 kommentar:

anni sa...

wow de här lät ju helt fantastiskt goda! måste provas!