måndag, mars 30

Sataysås à la Ganesha

Den här sataysåsen kan göra vem som helst lycklig (eller ja nästan i allafall för man ska kanske inte ge sig på att bjuda en jordnötsallergiker på den) och därför har vi valt att uppkalla den efter den hinduiska lyckoguden Ganesha. Följ instruktionerna nedan och du får en galet god och krämig jordnötssås som passar att servera till tzay, grillad tofu, grönsaksspett eller något annat fint. Receptet räcker till ungefär fyra personer.

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
½ röd chili
2 cm ingefära
2 msk jordnötssmör
1 tsk röd currypasta

2 tsk råsocker
1 liten burk kokosmjölk
1 dl salta jordnötter
1 krm salt

Hacka jordnötterna grovt. Skala och finhacka den gula löken. Gör likadant med ingefäran. Kärna ur chilin och finhacka även den. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs lök, ingefära och chili någon minut. Pressa i vitlök och tillsätt currypasta, socker och jordnötssmör. Rör ihop allt och häll därefter i kokosmjölken. Låt puttra ihop på låg värme till lagom tjock konsistens. Häll i de hackade jordnötterna och låt stå och tjocka till sig på spisens lägsta värme. Smaka av med salt. Servera till grillade eller ugnsbakade grejer, ångande basmatiris och en krispig sallad. Om mani padme hum!

5 kommentarer:

Kaja sa...

Hei, og takk for kommentar på bloggen min! Dette så veldig godt ut, så det skal jeg prøve :) Har satt bloggen her på bookmarks.

Anonym sa...

Den här vegbloggen äger. Bäst! Ville bara si dä. Inspo as hell!

Veganbidraget sa...

Anonym: Tackar och bugar! :)

Julia sa...

Jag ÄLSKAR sataysås!! :):) Kanske blir lite jordnötsås på nyår... :)

Julia sa...

NEJ! Det blev sataysås till middag faktiskt :D Super gott, hela familjen älskade den. Tack för receptet