fredag, mars 20

Veganskt dillkött för världens alla kalvar

Första gången den ena halvan av Veganbidragets mamma fick smaka Veggos "kycklingbitar" utbrast hon att de nog skulle funka fint att göra dillkött på. Sedan dess har idén legat och skvimpat hos oss. Och häromdagen var det dags att skrida till verket. Resultatet: Med Beröm Godkänt. Även att man kan tro att det skulle bli mer "kyckling-style" på rätten så är texturen helt rätt, lite sönderfallande mört så som orginalet - ignorant dillkött gjort på kalvars lemlästade kroppar - tydligen ska vara. Det snälla, veganska "dillköttet" kan med fördel förberedas någon timme, eller dag innan det ska ätas. Receptet är anpassat till fyra personer. Och tillägnas alla underbara, vackra kalvar i världen. En dag ska era syskon få leva i frihet.

300 gram Veggos “kycklingbitar”
1 morot
2-3 salladslökar
1 rejäl knippa dill
5 kryddnejlikor
1 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 tsk salt
5 dl vatten
2 msk vegetabiliskt margarin
2 ½ msk vetemjöl

1 dl havremjölk
1 ½ dl havregrädde (Oatly)
2 msk färskpressad citron

½ tsk råsocker

Börja med att blanda en lag på 5 dl vatten, kryddnejlikor, krossade pepparkorn, lagerblad, fint skuren salladslök och morotsslantar. Salta rejält och lägg i en bunt dillstjälkar. Koka ihop någon minut. Lägg därefter i "kycklingbitarna" och koka 5-8 minuter på låg värme. Därefter kan det ställas åt sidan, eller i kylskåpet en stund. När det börjar närma sig middagsdags så sätter man på potatisen och svänger ihop dillsåsen. Hacka en knippa dill superfint. Smält margarin i en kastrull. Rör ut mjölet däri. Tillsätt därefter 2 dl av "dillkötts"-buljongen samt havremjölken. Koka ihop tills det tjocknar och rör i grädden, sockret och citronsaften. Mot slutet vänds dillen ner. Häll av "dillköttet" och lägg i bitarna. Kom ihåg att först plocka upp kryddnejlikorna och lagerbladet. Blanda väl och servera med kokt potatis och små fina haricots verts.

8 kommentarer:

Olivia sa...

Det här måste absolut provas. Är lite ett fan av att veganisera köttgrytor.

sanslos sa...

Det verkar himmelskt gott. Måste provas!

sanslos sa...

Det var fan i en klass för sig. Super nomnomnomnom. 10/10.

Veganbidraget sa...

sanslös: Grymt kul att du gillade det! Och tack för feedback. Alltid värmande!

tofulover sa...

gjorde den igår! blev superfettnajsigt! :) älskar er sida!

Veganbidraget sa...

tofulover: Fint att du hittat oss! Och att du gillade receptet. :)

brain sa...

undrar om man kan göra lappskojs, kalops och sjömansbiff av veggokycklingen också då? det ska ju vara lite trådigt

jeppenoise sa...

Tjejen älskade dillkött över allt som köttis, så jag överraskade henne med detta suveräna recept idag, själv hade jag aldrig ätit det innan, men hon blev överlycklig över resultatet och jag klagar inte heller. Jag ger 7/10 o hon en klar 10a