söndag, april 5

Fishk´n´chips med hemgjord dip x 2

Londons bästa snabbmat är enkel att veganisera, särskilt sedan det kommit ett antal veganska panerade fiskvarianter i kyldisken. Här har vi valt att använda Redwoods Fish style fingers, vilka får klart godkänt av två fiskpinne-fantaster från back in da days. Men det går förstås bra att tillverka egen "fishk" av insaltad tofu som man panerar och därefter steker eller friterar. Den här gången valde vi istället att lägga krutet på egna chips/pommes frites vars smak och konsistens inte går att jämföra med de sladdriga, djupfrysta geggpinnarna man hittar i frysdisken. Testa själva, det är superenkelt att göra egna, och man vill garanterat aldrig sätta tänderna i halvfabbade igen! För att få till den äkta känslan gjorde vi dessutom egen remouladsås och en vinägerstinn ketchup att dippa ljuvligheterna i. So mates, homemade is da shit!


Chips/pommes frites:
5 stora potatisar
ca 1 liter rapsolja
salt

Remouladsås:
4 msk vegansk majonnäs (Plamil el. Kavlis fettfria)
3 msk naturell sojayoghurt
4 msk hackad smörgåsgurka
½ msk pressad citron
1 krm curry
1 krm gurkmeja
1 tsk finhackad persilja
salt + svartpeppar

Ketchup:
2 msk tomatpuré
½ burk hela skalade tomater
1 msk ljus balsamvinäger
2 tsk råsocker
salt + svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i tjocka stavar. Bred ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja. Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills potatisen blivit mjuk utan att den tagit färg. Under tiden snor du ihop ketchupen och remouladen. Börja med den senare. Blanda majonnäs och sojayoghurt i en skål. Tillsätt citronsaft, gurkmeja, curry och finhackad smörgåsgurka. Hacka persilja och ha ner. Smaka av med salt och peppar och ställ i kylen ca en halvtimme före servering. Blanda tomatpuré, en halv burk väl avrunna hela tomater, vinäger, socker, salt och nymald svartpeppar. Mixa till slät konsistens och vips så har du tillverkat en egen grym ketchup! När potatisen börjar bli klar i ugnen är det dags att hetta upp olja i en rymlig gryta. Prova att lägga i en potatisstav med en hålslev för att se att oljan är het nog. När det börjar fräsa lite fint om den är det dags att lägga i de andra. Om den däremot blir brun för fort är oljan för varm. Fritera potatisstavarna gyllene och spänstiga ca 2-3 minuter. Låt dem rinna av på ett hushållspapper och salta efter behag. Stek eller fritera därefter fishken krispig. Servera invirat i tidningspapper. Ett tips är att lägga en bit bakplåtspapper i varje tidningspapper innan man lägger dit fishken och chipsen. Och så slutligen kamrater: njut!

3 kommentarer:

Kjell Håftén sa...

Ser snuskigt gott ut! Fet blogg förresten, hoppas att det går bra att jag länkar hit?

Anni sa...

jösses vad det vattnas i munnen!

h sa...

det här kanske man inte får säga på en sofistikerad blogg, men jag åt hemmagjorda pommes frites med glass häromdagen. och tro det eller ej, men det var gott. som våfflor ungefär.