fredag, maj 15

Buddhabullar med brunsås

Som vegan måste man alltid vara beredd på att i tid och otid svara på varför man inte ställer upp på köttnormen. Man måste göra det trevligt och tålmodigt, koncist och kunnigt och, har erfarenheten visat, man måste göra det om och om igen. "Men vad äter du egentligen?" är en fråga som med åren blivit smått tröttsam, eftersom den bara ibland innehåller pur uppriktig nyfikenhet. Nästan alltid bär frågan med sig ett uns av anklagelse och irritation. Inte sällan ses man som ett personligt hot mot invanda mönster och konventioner. Att vara vegan är på sätt och vis det största "fuck you" man kan rikta mot den rådande maktordningen i samhället. Och de med makt är som bekant inte så pigga på att släppa den ifrån sig. För att människor ska kunna upprätthålla köttnormen måste de säkra makten. Makten över dem som äts, över dem som inte har tillräckligt att äta och över dem som i samhället förväntas arbeta med att misshandla och ha ihjäl. Att äta kött och kroppsvätskor från andra är att säga okej till maktmissbruk på bekostnad av såväl mänskliga som icke-mänskliga djurs liv. På frågan om vad veganer äter är det just frågans "vad" som är det centrala. Faktum är att det oftast är så att frågeställaren inte hade kunnat svara med samma precision om frågan kastades tillbaka: "Vem äter du egentligen?"
Nåväl. Här blir det i allafall husmanskost för hela slanten. Hederlig husman. Utan blod och död. Till den upplyste Buddhas ära.

Buddhabullar (ca 25-30 st):
2 dl torr sojafärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
3 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 msk finhackad dill
1 ½ dl fiberhavregryn
1 dl sojamjöl
1 dl veteglutenmjöl
ev. salt och svartpeppar

vegetabiliskt margarin + rapsolja till stekning

Blötlägg sojafärsen en kvart i lite vatten. Finhacka den gula löken. Pressa ur vattnet från sojafärsen genom en sil. Blanda färs och hackad lök i en bunke. Pressa i vitlök och tillsätt kinesisk soja, tomatpuré, olivolja, vinäger plus hackad dill. Blanda. Rör ner fiberhavregrynen. Tillsätt i omgångar sojamjöl och vetegluten. Smaka av med lite salt och peppar och knåda ihop till en fast deg som det går att rulla små fina bullar av. Hetta upp olja och margarin i en stor stekpanna. När det slutat fräsa är det dags att lägga i bullarna och steka dem fint bruna på rätt hög värme. Bullarna funkar utmärkt att frysa eller förvara i kylen några dagar.

Brunsås:
20 gram vegetabiliskt margarin
4 dl sojamjölk
1 ½ dl ekologisk grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
1 msk kinesisk soja
1 tsk vinbärsgelé alt. “spad” från rårörda lingon
nymalen svartpeppar
ev. lite salt

Smält margarinet i en kastrull. Häll gärna ner skyn från stekningen av buddhabullarna. Pudra över mjölet och rör ut det ordentligt. Tillsätt varm buljong och mjölk i omgångar under omrörning. Häll i sojan och koka såsen tjock på svag värme. Rör ner vinbärsgelé eller lingonspad och kvarna i rejält med svartpeppar. Smaka av med salt om du tycker det behövs. Servera brunsåsen med buddhabullarna, kokt potatis och en massa goda tillbehör som rårörda lingon, gröna ärter och inlagd gurka. Smaskens!

11 kommentarer:

Sonny sa...

"Att vara vegan är på sätt och vis det största "fuck you" man kan rikta mot den rådande maktordningen i samhället."

Så fint uttryckt och så sant.

Buddhabullarna verkar grymma, måste tillagas! Jag gillar enkelheten i tillagningen.

Louise sa...

vem ÄR ni? går det att inte-gifta sig med er?

Fido sa...

Men åh gott!

Jag gillar när ni skriver.

Veganbidraget sa...

Sonny: Buddhabullar till folket! :)

Louise: Vad kul att du hittat oss! Vilka vi ÄR funderar vi ständigt över själva... I nuläget har vi tyvärr inget riktigt bra och tillräckligt kort svar att ge. När det gäller din andra fråga måste vi tillstå att vi inte riktigt förstår den. Är det ett frieri, eller ett anti-frieri? ;)

Fido: Tack finis!

Louise sa...

Åh, det var väl den anarkistiska versionen av Den Stora Frågan - känslan, fast minus institutionen och skattefördelarna :P

Moa sa...

De där Buddhabullarna får jag ta och prova någon gång! Gillar frågeställningen som du tog upp, "vem äter du egentligen?". Det ska jag fråga nästa gång någon bitter köttätare tjafsar om att veganer bara äter gräs! :)

Toyota Sudden Acceleration Lawyers sa...

I'm so excited you made this! Thanks, it looks delicious.

Annica sa...

Grymmaste bullarna!! Jag gör dom jämt nuförtiden!!! Supergoda!!!

Jonna sa...

Woaw!
Bullarna ser f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a (jösses vad långt det blev)ut! Vad gällande texten ni skrev, så måste jag säga att jag älskar er efter att jag läst! "Att vara vegan är på sätt och vis det största "fuck you" man kan rikta mot den rådande maktordningen i samhället."
Jag har aldrig blivit gladare! Jag är så glad att jag hittat hit! Keep it up, - and never forget that we love you guys

Anonym sa...

Du borde nog ta bort vitlöken och balsamvinäger då detta inte är något som buddhister vanligtvis äter då det försämrar meditationstadiet.

Juliette sa...

Ser riktigt gott ut! Ska nog pröva på receptet, men med potatismos till istället! ^^