lördag, maj 9

Edamamebiffar med lime och sesam

De små späda sojabönorna, edamame, är en kulinarisk upplevelse som går utanpå det mesta. Förväll dem lätt och ät med flingsalt eller gör våra exceptionellt goda veganska biffar med spröd panering och skönt syrlig limetouch. Hittar du färska edamame så grattis, annars funkar det utmärkt att använda de frysta som brukar återfinnas i välsorterade livsmedelsbutiker. Att panera med No-egg är en riktig hit för er som inte upptäckt det. Kombinationen av durum, oskalade sesamfrön och rågmjöl gör dessutom att det fäster extra bra. Receptet räcker till sex biffar.

250 gram edamamebönor, frysta
200 gram marinerad tofu
½ gul lök

1 vitlöksklyfta
½ limefrukt
1 tsk tamari
3 msk durumvetemjöl
3 msk ströbröd
rapsolja till stekning

Panering:
2 No-egg = 2 rågade tsk pulver + 4 msk vatten
2 tsk oskalat sesamfrö
2 tsk durumvetemjöl
1 msk rågmjöl
svartpeppar
salt

Börja med att koka upp edamamebönorna med lite salt och förväll dem ett par minuter. Spola av dem och repa ur bönskidorna. Hacka de små fina bönorna grovt. Finhacka den gula löken och vitlöken och glasa lätt i lite upphettad olja. Skär tofun i mindre bitar. Lägg allt i en skål och krama ihop till en smulig massa. Tillsätt pressad lime, tamari och pudra över durumvetemjöl och ströbröd. Arbeta ihop till en fast smet/deg som du låter vila i kylskåp i ca 20-30 minuter. Under tiden kan du passa på att göra lite fina tillbehör som passar bra till, till exempel ugnsbakade potatishalvor och en varm syrlig morotssallad eller varför inte vår Rødbedesalat di bella Luna.

När det börjar bli dags att skrida till verket med biffarna så vispa ihop No-egg i en djup tallrik enligt anvisning på paketet. Blanda ihop durummjöl, sesamfrön, rågmjöl, lite salt och nymalen svartpeppar i en annan tallrik. Ta ut biffsmeten ur kylen och forma till sex biffar som du först vänder i No-egg och därefter snabbt i den torra paneringen. Hetta upp lite rapsolja i en panna och stek biffarna spröda på lite över medelvärme i ca 6-7 minuter. Vänd dem några gånger under tiden för att få en jämn, fin yta. Servera med goda tillbehör och en sval soygurtdressing. Njut!

2 kommentarer:

soya sa...

Det låter sjukt gott! Det ska jag prova på att göra i veckan. :)

Per-Anders Svärd sa...

Gjorde biffarna igår kväll. Stooor succé! Gjorde dubbel sats, så just nu äter jag resterna till lunch.

Jag kan starkt rekommendera kombinationen med potatisklyftor med dill i ugnen, plus en veganiserad variant av det här Nigella-receptet:
http://www.recept.nu/1.236576/nigella_lawson/smaratter_tillbehor/agg_mejeri/roquamole

Lämna bara mjölken till kobarnen och använd sojamjukost med ädelostsmak och sour supreme eller lite naturell sojayogurt istället.