söndag, augusti 23

Pesto på pumpakärnor och ruccola

En trevlig sak att upptäcka när man går och handlar, på torg och i butik, är att alla möjliga salladssorter är väldigt billiga just nu. Veganbidragets stående favorit är ruccola som har många användningsområden och smakar så mycket att den nästan funkar som krydda i sig själv. Såhär enkelt svänger man ihop en kraftfull, vackert dubbelgrön pesto på några minuter, sprängfylld av proteiner tack vare pumpakärnorna.

1 ½ dl pumpakärnor
1 påse ruccola (70 gram)
2 vitlöksklyftor
2 tsk bjästflingor
½ dl olivolja
½ dl lin- och rapsolja med citron
salt + svartpeppar


Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Låt svalna en stund och mixa sedan med ruccola och strila ner oljan i omgångar. Pressa i vitlök och tillsätt bjäst. Mixa några sekunder till. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Rör om ordentligt. Servera till bröd, ugnsrostade grönsaker eller nykokt pasta och du har en snabb kanonlunch!

13 kommentarer:

nina sa...

Hej, jag håller på att övergå från 20 år som lakto-vegetarian till vegan och undrar lite vart du hittar b-jästflingor. Jag har varit på säkert 10 hälsokostbutiker av olika slag, vanliga butiker och alla säger sig ha slutat med b-jästflingor. Vore supertacksam om du ville berätta i vilken typ av butiker du hittar det.

Veganbidraget sa...

Nina: Grattis till beslutet att övergå till vegankost! B-jästflingor har för oss aldrig varit något problem att hitta, ibland finns det till och med på Ica typ på hyllan för glutenfria produkter. Annars är hälsokostkedjan Life ett säkert kort. Om du ändå inte hittar så kan du beställa på nätet. Till exempel här: http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/B-vitaminer/Bjaestflingor.htm
eller här: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/bjast-flingor-160-g
Ha det fint!
/vB

Anonym sa...

Egen pesto verkar awesome och enkelt. Är det möjligt/lika lätt att göra med en stavmixer?

Anja sa...

Ett hett tips när man gör pesto är att tillsätta vit miso, kanske istället för b-jästen, eller så har man i både och (det har jag inte provat). Vit miso ger lite parmesansmak nämligen. Faktiskt! Det är urgott! Och vit miso finns nog inte överallt, men man kan testa i asiatiska specialaffärer om man bor i en hyfsat stor stad.

Anonym sa...

Hej!

Jag upptäckte precis din sida och tycker den är underbar! har varit laktovegetarian i flera år nu och blev jätteinspirerad direkt. Tack!!

Fido sa...

Vänner! Hur går det?

Anni sa...

jag säger som fido. vi saknar er!

Vegomässan sa...

hej veganbidraget! är den mejladress ni har på er profil ett bra sätt att komma i kontakt med er, eller finns det bättre vägar att nå er? hoppas ni har det fint, vad ni nu än gör!

h / vegomässan

Vegomässan sa...

jag kanske ska säga förresten att vi bäst nås via mejl, info och sen ett @-tecken och sen vegomassan.org. hej igen!

Underground Cooking sa...

Hoho.. Är det någon här?

Vegomässan sa...

Ja eller hur! Ni är saknade av som är fast i bidragsberoendet. Ingen press dock.

Veganbidraget sa...

Kamrater: Vi är tillbaka! Tror vi iallafall. Klart vi vill bistå er i ert bidragsberoende!

Kärlek och bönor,
vB

Erik sa...

Hej kära veganbidrag!

Alltför många gånger har jag bortbjuden fått höra kommentaren "vi visste inte riktigt vad vi skulle laga, men vi hittade ett recept på vegan.nu". Uh-oh.

Nu när vegan.nu är tillbaka i ny skepnad (men med samma invånare) tänkte jag ta tillfället i akt och höja nivån på receptdatabasen. Och där, kära ni, kommer ni in i bilden.

Dels har ni förärats en egen hyllningstråd:
http://vegan.nu/viewtopic.php?f=30&t=86

Och dels tänkte jag försynt fråga hur ni ställer er till att återpubliceras på vegan.nu, med tydlig adress hit, så att alla fånigt leende besökare förstår var de hittar mer av livets goda?

Ett exempel på hur det skulle kunna se ut ser ni här:
http://vegan.nu/viewtopic.php?f=38&t=85

Jag har ägnat dagen åt att fylla i recept från xveganx.blogg.se som jag också tycker förtjänar lite extra ljus. Kika runt så ser ni hur vi gjort där.

Mejla gärna eller svara här med hur ni ser på er närvaro. Vill ni inte delta sopar jag genast bort alla spår.

Allt väl!