tisdag, oktober 7

Hjortrontårta med ingefärskola och nötkrisp

Den här tårtan, kamrater, knäcker hårt och går hem fint både bland kaffetanter (av samtliga kön) och kids. Inget för den sockerängsliga dock. Hjortron, nötter och ingefärskola sitter som en smäck och dröjer sig kvar i mun och minne lääääänge... Välkommen att battla Veganbidraget med egna tårtkompositioner!

Tårtbotten:
50 gram vegetabiliskt margarin
1 dl yofu med vaniljsmak (Alpro)
0,75 dl sojamjölk
2 no-egg (äggersättning i pulverform)
2 dl råsocker
3 dl siktat dinkelmjöl
100 gram blandade nötter och mandel
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
vegetabiliskt margarin och ströbröd till formen

Fyllning:
1 dl vispgrädde (Go green)
200 gram hjortronsylt, alternativt:
hjortron + socker efter smak (= mylta!)

Kolasås med ingefära:
1 ½ dl vispgrädde (Go green)
1 dl sojamjölk
2 msk råsocker
½ dl ljus sirap
1 tsk mald ingefära

en knivsudd salt
1 msk vegetabiliskt margarin

Garnering:
1 dl vispgrädde (Go green)
hela hjortron
50 gram blandade nötter och mandel
1 tsk vegetabiliskt margarin
2 tsk råsocker


Såhär skrider du till verket: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält vegetabiliskt margarin och tillsätt mjölken och yofun. Vispa ihop no-egg och socker och tillsätt margarin-yofu-mjölken. Mal nötter och mandel i mixer eller dylikt, alternativt hacka dem superfint. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i de våta. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Stjälp upp och låt svalna ordentligt. Skär sedan tårtbottnen horisontalt på mitten. Vispa grädde (passa på att vispa den du ska ha till garneringen också) och blanda i hjortronsylt eller mylta. Bred på tårtans undre del och lägg på “locket”. Ställ i kylen.

Under tiden svänger du ihop kolasåsen såhär: blanda alla ingredienser utom margarinet. Koka under omrörning på ganska kraftig värme, cirka 15 minuter, tills den tjocknat rejält och det luktar ingefärskola i hela köket. Tillsätt margarinet. Bred såsen varm på tårtans ovansida.

Medan du väntar på det fixar du nötkrispet. Hacka nötter och mandel grovt och rosta i en stekpanna någon minut. Tillsätt margarin och socker och värm ytterligare en stund tills allt smält ihop fint och blivigt lite hårt. Låt svalna och hacka sedan “kakan” till krisp. Garnera tårtan med vispgrädde, hjortron och nötkrisp enligt bilden, eller precis så som det faller dig in. Väl bekomme!

3 kommentarer:

Olivia sa...

Den där tårtan lät himmelsk god. Synd att det inte ofta det blir tårttime i mitt liv (eller kanske tur?...
Funkar det att byta ut dinkelmjölet mot samma mängd vetemjöl?

Veganbidraget sa...

Tårta måste man ha med jämna mellanrum för att göra själen glad! ;) Och det funkar helt garanterat att byta ut mot vetemjöl. Men har en liten hang-up på dinkelmjöl... tycker det blir lite mustigare och känns lite nyttigare.

Rasmus sa...

Jag är vanligtvis inte särskilt förtjust i hjortron men den här tårtan verkar ändå vara riktigt läcker! Känns nästan lite pinsamt att jag ännu inte har några tårtrecept på Vegologi men jag har i alla fall några riktigt goda kakor. Och åtminstone banankakan går definitivt att förvandla till tårta genom att lägga till garnering.

Ja, det är egenodlad kanelbasilika i mitt recept. Egentligen bör den inte få blomma eftersom den då inte ägnar lika mycket kraft åt bladen, men min råkade göra det ändå och då låter jag den göra det och äter upp blommorna... De är väldigt goda och oerhört vackra! Faktiskt blommar de flesta av mina basilikor fortfarande.
Samtliga färska örter som jag använder odlar jag för övrigt själv.