måndag, oktober 6

Spökigt god äppelchutney

Äpplen, äpplen, äpplen. Massor av äpplen till massor av glädje. Äppelchutney är ett enkelt sätt att ta till vara på denna fantastiska frukt om man tröttnat på att äta äppelmos och äppelkräm på längden och tvären. Det här är en våldsamt god chutney som kan framkalla kraftigt beroende. Funkar till nästan allt, grillad tofu, seitan, ugnsbakade rotsaker, kryddiga böngrytor och - tro det eller ej - glass. Det här räcker till att fylla på och återanvända ett gäng gamla urdiskade glasburkar:

1 kilo äpplen
2 gula lökar
5 dl råsocker
2 dl vitvinsvinäger
1 röd chili
2-3 cm färsk, skalad ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 dl russin
salt

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Hacka löken grovt och ingefäran och chilin fint. Blanda äpplen, lök, råsocker, vinäger, chili, ingefära och pressad vitlök i en kastrull och koka upp. Tillsätt russin och curry, smaka av med lite salt och koka ner på medelvärme tills sockret smält och det blivit en tjock chutneykonsistens, cirka 10-20 min. Rör om med jämna mellanrum. Häll upp på varma glasburkar.

Inga kommentarer: