tisdag, november 11

Rødbedesalat di bella Luna

Den här salladen är komponerad av Luna. En köpenhamnsk ung dam som innehar en alldeles särskild plats i Veganbidragets veganska hjärtan. Det var efter ett besök på en marockansk restaurang där det serverades en vacker och vansinnigt god rödbetssallad till falafeln som hennes längtan efter att göra egen tog sig uttryck i konkret handling i ett kök på Nørrebro. Det här är det helt oemotståndliga resultatet som hädanefter kommer att utgöra ett stående inslag i vår matlagning.

6-7 rödbetor, cirka 700 gram
3 dl hackad bladpersilja
2 rågade tsk dijonsenap
3 msk kallpressad olivolja
1-2 msk vatten
saften av en citron
1 ½ msk råsocker
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar


Tvätta, men skala inte rödbetorna. Koka dem tills de mjuknat i cirka en timme eller tills de går att sticka i med gaffel. Observera att de inte ska bli alldeles för mjuka utan bibehålla ett fräscht tuggmotstånd. Kyl ner rödbetorna något i kallt vatten så att det går lätt att skala dem. Skär kuber av dem och lägg upp i en skål. Hacka bladpersiljan och strö över. Mixa senap, olja, vatten citronsaft, råsocker och pressad vitlök till en jämn vinegrette. Smaka av med salt och peppar. Häll senapsvinegretten över rödbetorna. Kvarna eventuellt över mer svartpeppar och flinga över havssalt. Servera salladen ljummen eller kall. Ju längre den får stå desto mer blandar sig smakerna. Funkar fantastiskt fint att snurra in i ett pitabröd tillsammans med falafel, blandade grönsaker, lök, sallad och hummus. Den kan också bli ett färgglatt, fräscht inslag på vilken buffé som helst.

Tips! Tips! Passa på att frossa i dessa röda darlingar, sprängfyllda med mineraler och b-vitaminer, nu när de fortfarande går att köpa för runt 3-4 kronor kilot i butikerna. Testa också det här receptet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ville bara tacka för en underbar sida, hoppas att ni fortsätter att uppdatera den lika ofta som nu. Är inte vegan, men har börjat äta mer och mer vegankäk, bl. a tack vare schyssta mattips från diverse bloggar:)

Veganbidraget sa...

Lisa: Tack för snällt beröm! Vi är väldigt glada att du hittat hit och lovar att fylla på med tips och recept för allt vad tygen håller. Kul att du äter mer och mer veganskt, det har du och resten av världen allt att vinna på. Fred. Kärlek. Bönor.
/vB

Nässelblom och choklad sa...

Mmmm, vad god rödbetssalladen verkar vara. Den ska jag gärna testa att göra.

UndergroundCooking sa...

Nørrebro!!