måndag, januari 12

Svart sesamtofu med sötsyrlig dipsås

Underbara tofu! Här har den fått en frasig drapering av sesamfrön och en kubistisk form som är väl avpassad för att den medelst pinnar ska kunna doppas i sås och därefter stoppas direkt i munnen utan omsvep. Självklart går det bra att variera marinaden och på så sätt också få fram olika dipsåser. Men den här är ett säkert kort.

150 gram extra fast tofu
2 msk rapsolja
1 tsk sesamolja
1 tsk tamari
½ tsk röd currypasta
1 ½ msk pressad citron
1 tsk citronolja
1 tsk råsocker
1 msk svarta sesamfrön
1 msk oskalade sesamfrön
½ msk majsmjöl
½ msk grovt dinkelmjöl
1 krm salt
½ dl olja till fritering
3 msk naturell sojayoghurt

Torka av tofun ordentligt. Skär kuber med cirkamåtten 1,5 x 1,5 cm (ca 16-20 st). Blanda raps-, sesam- och citronolja i en skål. Rör ut currypasta och råsocker i oljan. Tillsätt tamari och pressad citron. Blanda väl. Lägg i tofukuberna i marinaden och låt stå i minst en timme. Gör något kul under tiden - varför inte titta på en Fellini-film? Därefter låter du tofun rinna av ordentligt i en sil, men spara marinaden. Blanda sesamfrön, salt, majsmjöl och dinkelmjöl. Vänd försiktigt runt kuberna i blandningen. Tänk på att inte doppa varje sida mer än en gång eftersom paneringen släpper då. Hetta upp olja i en liten panna med höga kanter (gärna en sauteuse) och fritera/stek kuberna tills de blivit fint gyllene. Lägg dem på hushållspapper för att dra ut överflödig olja. Blanda ner sojayoghurt i det som blivit kvar av marinaden och smaka eventuellt av med ytterligare en skvätt citronolja och en liten nypa salt. Njut av att doppa sesamtofukuberna i såsen. Servera gärna råkost och en skål ångande basmatiris till.

Inga kommentarer: