söndag, januari 11

Ugnsbakad kålrabbi med gratinerad pintobönröra

Kålrabbi är en oförtjänt bortglömd grönsak. Har ni missat den är det dags att göra något åt saken. Den har en fräsch, lätt smak som mest liknar ett mellanting av kronärtskocka, blomkål och vit sparris och funkar därför fint att komplettera med ingredienser med lite tyngre smak som till exempel dragon, svamp, tomat och citron. Här har vi fyllt den med smakrika pintobönor och sojafärs fräst med hel spiskummin. Gott! Minst sagt. Det här behöver du för att laga rätten till två personer.

1 stor kålrabbi (ca 500 gram)
2 msk rapsolja

1 ½ dl pintobönor
1 liten gul lök
½ dl torr sojafärs
1 krm hel spiskummin
1 msk tomatpuré
2 tsk soja
½ dl havregrädde (Oatly)
1 msk vegansk parmesanost
salt + svartpeppar

Skala kålrabbin och dela den i två halvor. Koka halvorna i lagom saltat vatten i 25-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg färsen i en skål och slå över hett vatten. Låt stå under tiden kålrabbin kokar. Hacka löken fint och sväng ihop parmveganost om du inte händelsevis har färdig. När kålrabbin är mjuk men ändå har kvar ett bra tuggmotstånd är det dags att ta upp den. Spola halvorna i lite kallt vatten så de går att hantera. Gröp ur dem fint med hjälp av kniv och sked och tärna det urgröpta. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs tomatpuré och hel spiskummin en stund och ha sedan ner löken och färsen. Fräs några minuter och tillsätt soja, pressad vitlök och pintobönor. Häll i grädden och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Olja ett ugnsfast fat och placera kålrabbihalvorna på det. Fyll dem med pintobönröran och packa lite grand. Toppa med parmveganost. Gratinera i ugnen i ungefär 10 minuter. Ät gärna med en röd quinoasallad och kall tzatziki.

Inga kommentarer: