fredag, januari 9

Rödkålsblommor med kastanjechampinjoner, nötter och apelsin

En osedvanligt lyckad januarieftermiddag i köket skapades denna vackra och goda anrättning, som förutom för smaklökarna, blev en riktig njutning för ögon och näsor. Sitt namn har den fått efter hur den bäst kan definieras; små lila kupiga blommor - eller båtar för all del - fyllda med massa gottigt som sprider en himmelsk doft i köket. Receptet räcker till två, om man serverar blommorna som ensamrätt, eller till fyra om man har lite schyssta tillbehör till.

1 litet rödkålshuvud, ca 500 gram
100 gram kastanjechampinjoner
1 liten handfull cashewnötter
1 liten handfull hasselnötter
1 rödlök
1 solovitlök
1 ½ dl kokt råris
1 apelsin
1 krm kanel
½ krm kardemumma
½ krm garam masala
1 msk hackad basilika
1 msk vegetabiliskt margarin
3 msk rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk ekologiskt grönsaksbuljongpulver
1 ½ dl vatten

Börja med att koka råriset om du inte av en händelse skulle ha lite överblivet i kylskåpet. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av rotfästet på rödkålshuvudet någon centimeter upp och lossa försiktigt åtta blad. Koka upp vatten i en rymlig kastrull och tillsätt vinägern. Medan du väntar på att vattnet ska koka så rosta nötterna i en panna utan fett tills de fått lite färg. Hacka dem grovt. När vattnet kokar läggs rödkålsbladen i. Förväll dem i cirka 3 minuter. Slå av vattnet och spola rödkålsbladen med kallt vatten och låt dem därefter rinna av ordentligt i ett durkslag.

Koka upp vatten och tillsätt buljongpulvret. Strimla ungefär hälften av det resterande rödkålshuvudet (och använd resten till någon annan spännande anrättning). Hacka rödlöken grovt och skär champinjonerna i kvartar. Cesta skalet från halva apelsinen och hacka grovt. Pressa ut saften ur apelsinen. Dra ut vattnet ur svampen genom att låta den svettas i en torr stekpanna på hög värme. När de dragit ihop sig tillsätts olja, margarin och de torra kryddorna. Lägg i rödlök och låt den glasas en stund. Ha ner rödkålen, riset och de hackade nötterna och blanda runt. Pressa i vitlök. Häll ner apelsinsaft och eventuellt ett par skedar av buljongen. Låt allting puttra/fräsa ihop cirka 5 minuter. Hacka och tillsätt basilikan (eller använd färdighackad, fryst). Smaka av med salt och peppar. Pensla en ugnsfast form med höga kanter med lite olja. Lägg kålbladen två och två i handen. Lägg dem "skavfötters" med rotfästena åt varsitt håll så att de bildar en liten rundad skål. Ha ner en fjärdedel av svamprisröran i varje skål och packa lite grand. Ställ "rödkålsblommorna" i formen och häll buljongen runt omkring dem. Täck formen med ugnssäker aluminiumfolie. Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Ta av folien och baka eventuellt några minuter till. Avnjut de små konstverken tillsammans med grillade tomater, bönsallad och grovt lantbröd.

3 kommentarer:

h sa...

ni verkar rackarns trevliga, vet ni det? och fin kreativ mat gör ni också. heja säger jag!

Olivia sa...

Åh, en lila maträtt. Kan vara den första jag sett!

Veganbidraget sa...

h: Tackar tackar för fint beröm! Det gör oss väldigt glada. Kul att du har hittat tll oss och tar dig tid att kommentera, så tack själv! :)

Olivia: Lila är grymt! Och nyttigt. Så vi vågar nog utlova att det kommer att komma fler lila maträtter framöver...