fredag, januari 9

Rödkålsblommor med kastanjechampinjoner, nötter och apelsin

En osedvanligt lyckad januarieftermiddag i köket skapades denna vackra och goda anrättning, som förutom för smaklökarna, blev en riktig njutning för ögon och näsor. Sitt namn har den fått efter hur den bäst kan definieras; små lila kupiga blommor - eller båtar för all del - fyllda med massa gottigt som sprider en himmelsk doft i köket. Receptet räcker till två, om man serverar blommorna som ensamrätt, eller till fyra om man har lite schyssta tillbehör till.

1 litet rödkålshuvud, ca 500 gram
100 gram kastanjechampinjoner
1 liten handfull cashewnötter
1 liten handfull hasselnötter
1 rödlök
1 solovitlök
1 ½ dl kokt råris
1 apelsin
1 krm kanel
½ krm kardemumma
½ krm garam masala
1 msk hackad basilika
1 msk vegetabiliskt margarin
3 msk rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk ekologiskt grönsaksbuljongpulver
1 ½ dl vatten

Börja med att koka råriset om du inte av en händelse skulle ha lite överblivet i kylskåpet. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av rotfästet på rödkålshuvudet någon centimeter upp och lossa försiktigt åtta blad. Koka upp vatten i en rymlig kastrull och tillsätt vinägern. Medan du väntar på att vattnet ska koka så rosta nötterna i en panna utan fett tills de fått lite färg. Hacka dem grovt. När vattnet kokar läggs rödkålsbladen i. Förväll dem i cirka 3 minuter. Slå av vattnet och spola rödkålsbladen med kallt vatten och låt dem därefter rinna av ordentligt i ett durkslag.

Koka upp vatten och tillsätt buljongpulvret. Strimla ungefär hälften av det resterande rödkålshuvudet (och använd resten till någon annan spännande anrättning). Hacka rödlöken grovt och skär champinjonerna i kvartar. Cesta skalet från halva apelsinen och hacka grovt. Pressa ut saften ur apelsinen. Dra ut vattnet ur svampen genom att låta den svettas i en torr stekpanna på hög värme. När de dragit ihop sig tillsätts olja, margarin och de torra kryddorna. Lägg i rödlök och låt den glasas en stund. Ha ner rödkålen, riset och de hackade nötterna och blanda runt. Pressa i vitlök. Häll ner apelsinsaft och eventuellt ett par skedar av buljongen. Låt allting puttra/fräsa ihop cirka 5 minuter. Hacka och tillsätt basilikan (eller använd färdighackad, fryst). Smaka av med salt och peppar. Pensla en ugnsfast form med höga kanter med lite olja. Lägg kålbladen två och två i handen. Lägg dem "skavfötters" med rotfästena åt varsitt håll så att de bildar en liten rundad skål. Ha ner en fjärdedel av svamprisröran i varje skål och packa lite grand. Ställ "rödkålsblommorna" i formen och häll buljongen runt omkring dem. Täck formen med ugnssäker aluminiumfolie. Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Ta av folien och baka eventuellt några minuter till. Avnjut de små konstverken tillsammans med grillade tomater, bönsallad och grovt lantbröd.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ni verkar rackarns trevliga, vet ni det? och fin kreativ mat gör ni också. heja säger jag!

Olivia sa...

Åh, en lila maträtt. Kan vara den första jag sett!

Veganbidraget sa...

h: Tackar tackar för fint beröm! Det gör oss väldigt glada. Kul att du har hittat tll oss och tar dig tid att kommentera, så tack själv! :)

Olivia: Lila är grymt! Och nyttigt. Så vi vågar nog utlova att det kommer att komma fler lila maträtter framöver...