lördag, januari 31

Världens fluffigaste grymma vegansemlor!

Vi är tillbaka igen efter några tunga, sorgsna januariveckor. Men ska nu förhoppningsvis återigen kunna serva er med lite bra vegangrejer. Imorgon är det den 1 februari. Och i februari får man äta obegränsad mängd semlor eller fastlagsbullar - eller vad man nu föredrar att kalla dem - bara de är fria från kalvars mat och hönors ägglossning. Såhär fixar du cirka 10-12 stycken suffer-free fluffiga semlor à la Veganbidraget:

25 gram jäst för söta degar
75 gram vegetabiliskt margarin
1 dl naturell sojayoghurt
1 ½ dl sojamjölk
¾ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
cirka 7-8 dl siktat dinkelmjöl
sojamjölk till pensling
1 paket vispgrädde (Go green)
200 gram mandelmassa
florsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölk och yoghurt. Se till att det håller fingervärme (typ 37 grader) innan du häller blandningen över jästen. Rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt socker, vaniljsocker och kardemumma. Häll i mjölet lite i taget och jobba runt tills du fått en jämn, något kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter. Därefter formas släta bullar som får jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. När det är klart penslas de med lite sojamjölk. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter i 225 grader. Låt dem därefter svalna på ett galler. När det är dags att göra semlor så vispa grädden. Blanda lite av den med mandelmassan. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur ett hål i varje underdel. Blanda även urgröpet i mandelmassesmeten och fyll hålen med den. Skopa eller spritsa på grädde. På med locket och sikta över florsocker. Vill du ha en så kallad "hetvägg" så värm mjölk med kanel och häll över semlan.

Tips!!! Smaksätt gärna grädden och/eller mandelmassesmeten med något gott, till exempel arrak, citronolja, rosenvatten, apelsinsaft eller en skvätt mörk rom.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kram

Veganbidraget sa...

Underbara Fido!
Kram på dig också. ;)

Anonym sa...

tack underbara ni, det här gör mig lycklig.

Anonym sa...

Wow - den opskrift ser fuldstændig fantastisk ud. Det ligner jo fastelavnsboller med flødeskum! Det må jeg prøve at lave - jeg håber bare at jeg kan få alle ingredienserne i København.

Veganbidraget sa...

Jens: Vi ordnar receptet/opskriften til dig på danska! Håll utkik på din sida. Ett tips om du inte redan känner till det är en liten butik, Purefood, som ligger vid Blågårdsplads. Där kan du nog finna piskeflöde typ Soyatoo och Go green.
Fred. Kärlighed. Bönner,
vB

Leni sa...

Tackar för besöket och kikar in på eran sidan, massa gott o de där semlorna ser verkligen läckra ut!!! När GoGreen kom med sin "grädde" såg jag den överallt men nu hittar jag den ingenstans, men jag får jaga vidare... Jag blir alldeles sprallig och glad av er sida, keep it up :D