måndag, februari 2

Black Eye-burgare med hel spiskummin

Varsågoda kära läsare, här bjussar vi på ett superbra och stensäkert recept på bönburgare gjorda på små fina black eye-bönor. Receptet ger ca 10 stycken fasta burgare/biffar med en mild nötig och lite söt smak. Hela spiskumminfrön sätter en vidunderlig prägel på receptet. Ät burgarna med kryddstark sås och goda grönsakstillbehör eller servera dem i pitabröd.

3 dl kokta black eye-bönor
1 dl naturella cashewnötter
1 gul lök
1 morot
1 msk tamari
3 msk havregryn
3 msk kikärtsmjöl
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk no-egg+vatten
2 msk svarta sesamfrön
1 msk ströbröd
rapsolja till stekning

Mixa bönor ihop med nötterna lite lätt. Hacka löken och riv moroten. Mixa tillsammans med tamari och blanda ner i bönmoset. Rör ner havregryn, kikärtsmjöl, ströbröd, spiskummin- och sesamfrön. Tillsätt ett no-egg och blanda väl. Smeten blir rejält fast och fin. Forma ca 10 burgare av den och stek dem ca 5 minuter på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor. Servera gärna med någon stark salsa, grov bulgur, kokta grönsaker och vitkålssallad. Burgarna håller sig fint i kylen i några dagar och går även att frysa.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ser underbart gott ut! Tror bestämt att det ska inhandlas lite bönor och nötter här hemma. Där jag bor finns det inte tillgång till no-egg pulver, men det kanske går bra utan? Kan man ersätta det på något vis?

Veganbidraget sa...

No-egg brukar finnas i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker numera. På Ica kan det stå bland bakgrejer eller bland de glutenfri prylarna. Håll utkik efter en gul-röd förpackning. Men om du inte hittar det så testa att öka på mängden kikärtsmjöl med ett par matskedar alternativt lite potatismjöl. Lycka till!

Anonym sa...

Det ser rigtig godt ud. I aften skal jeg have burger, med speltburger fra Nutana - men din black eye-burger ser meget bedre ud. Den laver jeg næste gang.

veganwannabe sa...

Dessa ser ju grymt goda ut! Men receptet genererar lite frågor från en amatör som jag:

Kan kikärtsmjöl ersättas med sojamjöl?

Var hittar man spiskumminfrön? Jag misslyckades på min lokala ICA :(

Svarta sesamfrön, kan man månntro bara ta vanliga istället?

Tack på förhand!

Veganbidraget sa...

veganwannabe: Skulle tro att det går att byta ut kikärtsmjöl mot sojamjöl och det går definitivt att ta vanliga ljusa sesamfrön. När det gäller hel spiskummin så brukar de finnas på butiker som för ett sortiment från Mellanöstern och Asien. Men de går att hitta i gammel-butiker också. Be din Ica att ta in, vetja! Alla kommer att bli glada! ;) Smaken är fantastisk och går inte riktigt att jämföra med färdigmalen spiskummin.

Anonym sa...

jätte gott!

jag hade inte så många avancerade ingredienser så jag bytte ut kikärtsmjölet mot vetemjöl och no- egg mot potatismjöl, nästan samma sak!

Veganbidraget sa...

Anonym 2: Kul att du gillade dem! Och bra att det funkade att byta ut lite grejer.