fredag, februari 6

Sötpotatis i kryddig kokosmjölk

Om Veganbidraget har något som kan kallas för en paradrätt så är det den här. I all sin enkelhet går den varken att misslyckas med eller tröttna på. Med åren har den blivit husmanskost i vårt kök och alla som blir bjudna på den faller pladask. Vi känner att vi har hållit inne med receptet allt för länge så här kommer det nu äntligen. Slit det med hälsan. (Och glöm för sjutton gummor inte att tävla om knappar i inlägget nedan!)

1 stor sötpotatis, ca 500 gram
1 stor gul lök

3 msk rapsolja
2 cm färsk ingefära
3-4 vitlöksklyftor
1 liten röd chili
5 kryddnejlikor
5 kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
3 dl black eye-bönor
150 gram fryst bladspenat

1 burk kokosmjölk
salt


Skala och tärna sötpotatisen. Fräs den i olja i en stor panna tills den blivit nästan mjuk, ca 5 minuter. Lägg därefter undan den på ett fat. Hacka lök, ingefära och chili. Fräs i olja tills det fått lite färg och blivit mjukt. Mortla kardemumman och kryddnejlikorna. Vänd ner det tillsammans med gurkmeja och pressa i vitlök. När det fräst ihop tillsätts i tur och ordning sötpotatisen, kokosmjölken och bönorna. Låt puttra på svag värme tills sötpotatisen blivit genommjuk ca 10 minuter. Mot slutet vänds spenaten ner och får koka med några minuter. Smaka av med salt och servera med råris eller quinoa.

4 kommentarer:

Anonym sa...

hur många portioner är receptet för?

veganwannabe sa...

Denna rätt måste prövas, det blir första gången jag använder sötpotatis. Och black eye-bönor också för den delen. Tack för era fina recept.

Veganbidraget sa...

Anonym: Recepter räcker till 3-4 personer.

Frida sa...

Hej,
jag undrar vilken typ av kardemummakapslar som åsyftas? Jag får bara tag på små svarta eller stora gröna.
Tack för en superbra o inspirerande blogg!!