tisdag, mars 31

Chokladtårta med rårörda jordgubbar och citrusgrädde

Mars månad har varit en riktigt bra tårtmånad. Först den här lilla godingen och så nu värsta chokladsymfonin med jordgubbar och citrus. Tårtrecepten som publiceras här på bloggen brukar vanligen födas som vackra drömmar i Veganbidragets ena hjärna på nätterna, men den här smakkombinationen slår det mesta och är fullkomligt genialisk i all sin enkelhet. Voilá: tårtornas tårta! Och när du ändå gör den så gör två på en gång, bitarna försvinner ruskigt snabbt...

Tårtbotten:
50 gram vegetabiliskt margarin
2 tsk No-egg + 2 msk vatten
2 dl råsocker
1 dl naturell sojayoghurt
1 dl sojamjölk
3 dl siktat dinkelmjöl
75 gram sötmandel
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk pressad citron

Rårörda jordgubbar:
250 gram frysta osockrade jordgubbar
1 ½ msk florsocker
saften från ½ limefrukt

Chokladglasyr:
100 gram mörk choklad, 72 %
1 dl vispgrädde (Soyatoo)
¾ dl florsocker
50 gram vegetabiliskt margarin

Citrusgrädde:
2 dl vispgrädde (Soyatoo)
1 tsk skal från lime och citron
1 tsk citronolja
1 tsk färskpressad limesaft

Garnering:
färska jordgubbar
myntablad

Tina jordgubbarna. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält vegetabiliskt margarin och tillsätt mjölk och yoghurt. Vispa ihop no-egg och socker lite fluffigt och tillsätt margarin-yoghurt-mjölken. Häll i pressad citron. Mal sötmandeln i mixer eller dylikt, alternativt hacka dem superfint. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda väl, häll i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Stjälp upp och låt svalna ordentligt. Skär sedan tårtbottnen horisontalt på mitten. Gör därefter i ordning fyllningen.

Börja med att dela de tinade jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i en bunke. Tillsätt florsocker och pressad lime. Rör dem ca 5 minuter med träslev tills de fått en bra konsistens. Bred de rårörda jordgubbarna över tårtbotten och lägg på locket.

Och så till den sensationellt goda glasyren: Bryt sönder chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och florsocker och slå det över chokladen och rör tills den löst sig. Lägg därefter i margarinet i mindre bitar och rör ut det till en jämn smet. Ställ glasyren att svalna en stund, gärna i kylskåp, så blir den lättare att breda ut snyggt.

Vispa grädden till riktigt fast konsistens. Riv lime och citron så du får ca 1 tsk skal. Rör i rivet skal, limesaft och citronolja i grädden. Skiva jordgubbarna. Bred på glasyren jämnt över tårtan. Spritsa på rikligt med citrusgrädde och dekorera med jordgubbar och myntablad.

3 kommentarer:

Skitidetdu sa...

Den här godingen ser smaskig ut. Den måste provas :-)

h sa...

åh, det är ju så man blir tårögd.

Anonym sa...

no egg innehåller emuligeringsmedel..dvs djurfett...